Bij een café latte, ook wel latte, ook wel café au lait, ook wel koffie verkeerd, wordt een boel warme melk en een beetje opgeklopte melk over een shot espresso heen gegoten. Door deze volgorde mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene, zachte koffiesmaak.
Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas caffè latte: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. Je hebt maar een enkel shot nodig, maar een dubbele is makkelijker om te zetten. 200 ml melk (volle of halfvolle)
Een latte macchiato bestaat uit een groter aandeel melk en de melk wordt als eerste in het glas gedaan.Daarna wordt de espresso pas in het glas gegoten.
SLECHTE TEXTUUR VAN DE MELK
Als je opgeschuimde melk een te bubbelende textuur heeft, of te dun of te dik is, zul je nooit latte art krijgen. Goed opgeklopte melk is gewoon de sleutel. Een tip voor een goed opgeklopt microschuim is dat het de textuurheeft van gesmolten ijs.
Doe de melk in een hoge kop en houd deze in een hoek van 45 graden. Plaats de opschuimer en zet hem aan. Schuim 20 tot 45 seconden op, of totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt (voor een cappuccino wilt u meer schuim dan, laten we zeggen, een latte). Zorg ervoor dat u de opschuimer op en neer beweegt terwijl u opschuimt.
Warme melk: 2 sec. Melkschuim: 1 sec. Warme melk: 7 sec.
Voeg wat extra's toe aan het moment
Een echte latte bestaat uit één of twee shotjes espresso, gestoomde melk en een laatste, dun laagje opgeschuimde melk. De combinatie van deze elementen resulteert in een gebalanceerde melkachtige koffie die mooi is om te zien en een zachte textuur heeft.
Om een latte te maken met uw espressomachine en automatische melkopschuimer, selecteert u de instelling voor het opschuimen van melk en kiest u het gewenste niveau van schuim.Selecteer de stoommodus en vervolgens de dosering van de gewenste hoeveelheid melk.Nu kunt u op Start/Stop drukken om uw latte te maken .
Voor een traditionele latte, combineer 3 ounces espresso koffie met 7 ounces gestoomde melk. Roer en geniet!
Het verschil tussen een latte en een latte macchiato zit in zowel de smaak als de de bereidingswijze. Bij een latte wordt de melk direct aan de koffie toegevoegd. Hierdoor mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene smaak. Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd.
125 ml verse espresso. 250 ml schuimende volle melk. Eventueel: slagroom. Eventueel: 3 eetlepels karamelsaus.
Positioneer de melkkan zo dat het uiteinde van je stoompijpje net onder het oppervlak van de melk zit. Zet vervolgens je stoompijp volledig open, blijf met je kannetje nog redelijk aan de oppervlakte om lucht in de melk te blazen. Je hoort een licht sissend geluid.
Met volle melk krijg je de mooiste schuimlaag. De eerste stap van het proces is dus het zetten van een espresso. Daarna komen de warme melk en het melkschuim erbij.
Bij een café latte, ook wel latte, ook wel café au lait, ook wel koffie verkeerd, wordt een boel warme melk en een beetje opgeklopte melk over een shot espresso heen gegoten. Door deze volgorde mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene, zachte koffiesmaak.
LATTE MACHIATTO OF KOFFIE VERKEERD
Een latte macchiato bestaat alleen uit 3 delen die gelijk verdeeld zijn, namelijk een espresso, melk en opgeklopt melkschuim. Voor een koffie verkeerd wordt alleen 'gewone' melk gebruikt en dat zorgt voor het verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato.
Latte glazen
Er wordt algemeen aangenomen dat dit komt omdat het de perfecte lagen van een latte laat zien . Latteglazen helpen barista's ook om de juiste hoeveelheid espresso, melk en schuim te krijgen.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
T Als u de professionele uitloop voor fijn melkschuim gebruikt, zet u de keuzeschakelaar op de stand Melkschuim (zie afbeelding). T Druk op de knop 'Latte macchiato'. 'Latte macchiato' verschijnt en de vooraf ingestelde hoeveelheid melkschuim stroomt in het glas.
Belucht de melk ongeveer 3 seconden door de punt van de staaf dicht bij het oppervlak van de melk te houden. U zou een papierscheurend geluid moeten horen.
Melk textureren
Til de kan een paar centimeter omhoog en plaats hem zo dat de stoompijp zich dicht bij de zijkant van de kan en onder het oppervlak van de melk bevindt. Kantel de kan vervolgens lichtjes. Dit zou een draaikolkachtig effect in de container moeten veroorzaken dat bubbels zal afbreken en dichter, gladder schuim zal creëren.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel erop te doen en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld .