Maak je kom goed schoon, neem een sponsje met een beetje afwasmiddel en maak de kom helemaal schoon.Spoel goed na met zeer heet water.Droog niet af maar ze de kom op de kop weg.In een handdoek kunnen vetdeeltjes zitten.
Twijfel je of ze goed vetvrij zijn? Was ze dan (nog) een keer extra af met afwasmiddel en droog ze goed met een theedoek. Je kunt ook wat citroensap met een stukje keukenrol gebruiken om de kom en garde(s) goed te ontvetten.
Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij door hem in te wrijven een partje citroen, of met een doekje dat je hebt gedrenkt in citroensap. Het zuur helpt tegelijkertijd om je schuim stabiel en stevig te maken. Ook eigeel is vet en zal ervoor zorgen dat je eiwit niet goed stijf te kloppen valt.
– Ontvet de schaal en je mixer en garde met citroensap. Dit doe je door een citroen doormidden te snijden en het snijvlak door bijvoorbeeld de schaal te wrijven. Dit ontvetten is belangrijk, want in een vette schaal zullen je eiwitten nooit stijf worden.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Het kloppen van de eiwitten
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
EIWITTEN STIJF KLOPPEN VOOR MERINGUE
Gebruik het liefst verse eieren die op kamertemperatuur zijn. Op die manier kun je er de meeste lucht in kloppen. Ik gebruik altijd eieren in maat M, tenzij anders vermeld, maar je kunt ook de verhouding 1:2 aanhouden (1= eieren, 2 = suiker) en de eiwitten afwegen.
Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.
Zo doe je het:
Breek de eieren en scheid de dooiers van de eiwitten. Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er de suiker aan toe. Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. Het kloppen duurt best lang, soms wel 10 minuten.
Eiwit in de urine is vaak een teken van nierschade. De nieren filteren het bloed, waardoor er urine ontstaat die vol zit met afvalstoffen. De filters in de nieren zorgen ervoor dat er alleen water en kleine afvalstoffen worden doorgelaten. Grotere stoffen zoals eiwitten worden door de filters tegengehouden.
Hoe krachtiger het eiwit wordt geklopt, des te beter de belletjes worden verdeeld en des te steviger het schuim wordt. Zelfs zo stevig dat je een kom met stijfgeslagen eiwit op zijn kop kunt houden zonder dat er iets uitvloeit. Als er vet of eigeel in het eiwit zit, zal het niet goed stijf worden bij het kloppen.
Meringues kun je minimaal 1 week bewaren als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Zorg ervoor dat er geen vocht in de trommel aanwezig is, want dit zal de meringue zacht maken. Meringues zijn erg breekbaar, dus plaats ze voorzichtig in een afgesloten trommel (met bakpapier).
Let goed op dat er geen eigeel meekomt. Daarna gaan we het eiwit flink stijf kloppen. Ter controle kun je af en toe de kom op zijn kop houden. Stijfgeklopt eiwit zal er niet uitvallen.
Elk eiwit is een polymeer – meer gespecificeerd een polypeptide – bestaande uit α-aminozuren. Het eiwit vouwt zich in een specifieke, driedimensionale structuur onder invloed van non-covalente interacties, zoals waterstofbruggen, ionaire bindingen en vanderwaalskrachten.
Vetvrij. Voordat je begint met opkloppen: zorg dat de kom en de garde volledig vetvrij zijn. Gebruik hiervoor heet water, eventueel een beetje citroensap en een schone theedoek. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat je de eiwitten niet optimaal stijfgeklopt krijgt.
Je kan de eiwitten opkloppen met de hand, maar wil je toch dat tikkeltje meer volume klop ze dan machinaal op met een keukenrobot of handklopper. Ze zullen luchtiger en steviger zijn.
De hoeveelheid suiker die je toevoegt bij schuim moet minimaal 3 keer zo veel in gewicht zijn dan eiwit. Dit is ook nodig om je schuim krokant te houden na het bakken. Neem fijne kristalsuiker om te kloppen.
Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht. Opkloppen is een kooktechniek waarbij er wel lucht in geklopt moet worden, om het product luchtiger te maken.
opkloppen, oproeren, opslaan . Opbouwen van delen tot een geheel. Opvoeren van smaak, van een saus, met gekruide boter, room, enz.
Net zoals een cakebeslag, kan eiwit ook schiften wanneer dit niet op de juiste manier wordt behandeld. Bij het schiften vindt het uitzakken van vocht tussen de eiwitcelwanden plaats. De luchtcelwanden drogen vervolgens te snel, zijn niet elastisch en breken door de luchtdruk die van binnenuit komt.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Stijfgeklopt eiwit moet altijd direct worden verwerkt. Als je het werk toch even moet onderbreken, kun je een scheutje citroensap toevoegen en daarna opnieuw beginnen te kloppen. Dan wordt het eiwit vanzelf weer stevig! Probeer je kunsten meteen uit met dit recept voor heerlijke mini-meringues met fruit.