Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Bij een zachtgekookt eitje is er een kleine kans dat er nog wel bacteriën in zitten. Voor zieke mensen, ouderen, zwangeren en kinderen is ook een zachtgekookt ei daarom af te raden. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.
Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten. En kook je ei ook niet langer dan 10 minuten: té lang koken zorgt ervoor dat er voedingsstoffen verloren. Eet dus gewoon je eitje zoals jij dat het lekkerste vindt.
Goede voedingsstoffen in ei
Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en zink.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Het Voedingscentrum geeft het oordeel: beide beweringen zijn onwaar. Er is geen significant verschil in termen van voedingswaarden tussen een zacht- en hardgekookt ei. Ook lecithine neemt niet af als je je eitje langer kookt. Je kunt dus kiezen welke je zelf het liefst eet.
De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap. Bovendien zou een zachtgekookt eitje beter zijn voor je cholesterolwaarde.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water. Zo komen er zo min mogelijk bacteriën bij!
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Eieren zijn een grote bron van eiwitten en worden door sporters dan ook graag gegeten. Toch wordt er vaak gezegd dat je beter niet te veel eieren kunt eten in verband met de grote hoeveelheid cholesterol dat in een ei aanwezig is. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan drie eieren per week te eten.
De meest voor de hand liggende plek om een gekookt ei te bewaren, is natuurlijk in de koelkast. In tegenstelling tot rauwe eieren (zonder schil), blijven gekookte eieren langer goed in de koelkast. Een gekookt ei in de schil kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.
Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen! In dit stuk zal ik je uitleggen waarom het cholesterol uit eieren juist nodig is en waarom eieren ook een gunstige invloed hebben op darmen. Zowel bij een vette lever als je darmbacteriën ofwel darmflora.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Witte eieren zijn duurzamer dan bruine. Dit komt door de kippen die de witte eieren leggen. Die eten minder voer, leven langer en leggen ook nog eens meer eieren dan kippen die de bruine leggen. Er is dus minder grondstof en transport nodig voor deze kippen en dat is beter voor het milieu.
Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 186-200 mg. Maar juist in dat eigeel zitten ook andere goede voedingsstoffen. De dooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren.