De eerste pieken hadden de vorm van een ster.De ster verwees naar de ster die de Drie Koningen de weg wees naar de geboortestal van Jezus. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt de top van de kerstboom vaak nog steeds versierd met een ster.
Een piek maakt deel uit van de versiering van de kerstboom. Zij wordt altijd boven in de boom geplaatst, waardoor haar spitse vorm de lucht in wijst en daarmee het hoogste punt van de kerstboom is. Soms ziet men ook pieken in de vorm van een ster of een engel.
Volgens sommige bronnen verwijst de piek naar de Ster der Wijzen of een geabstraheerde weergave daarvan. Volgens een andere theorie zou de piek een gespieste appel zijn (vergelijk de vorm van de piek), daar appels van oudsher een versiering waren van de Germaanse boom op het Joelfeest, het Germaanse Zonnewendefeest.
Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus met figuren van hout of gips, die vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden is, vaak onder de kerstboom.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
De oorsprong van de kerstboom
Zijn huwelijk met de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Ishtar (in de Bijbel: Astarte of Asjera) leidde steevast tot zijn dood. Bij de verering van Astarte horen groenblijvende bomen (ook bekend als de kerstboom, die ook een altijd groenblijvende boom is).
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
De grote winnaar van de avond is de kerstboom. Veel kijkers thuis hadden al snel in de gaten dat Nick Schilder in het pak verscholen zat. En dat vermoeden klopte! Nick versloeg uiteindelijk Trijntje Oosterhuis, die in de sneeuwpop zat, in de finale op 1 januari 2022.
kerstboom piek ster
Een ster bovenop de boom symboliseert de ster van Bethlehem, ook wel de kerstster genoemd, de ster die de 3 koningen naar Bethlehem leidde. De 3 koningen volgden de ster die stopte boven de plaats waar Jezus werd geboren.
Een piek was de benaming van een Nederlandse munt van één gulden. Op de guldenmunten werd vanaf het einde van de zeventiende eeuw de Hollandse maagd afgebeeld. Deze symbolische vrouw droeg een lans of piek, met daarop een vrijheidshoed.
Ze geloofden dat deze bomen het eeuwige leven hadden en magische krachten. En op de kortste dag van het jaar op 21 december was het midswinterfeest en werd er gevierd dat vanaf die dag de dagen weer langer zouden worden. Het was dus eigenlijk een 'het-wordt-weer-langer-licht-feest'.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Germaanse herkomst
De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Maar ook van de Romeinen is bekend dat ze hun huis versierden met groene takken en verlichting. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.
Driekoningen valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan baby Jezus in Bethlehem. De wijzen gingen op pad, omdat ze een wonderlijke ster aan de hemel zagen staan die hen uiteindelijk de weg naar hem wees.
In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Er zijn echter ook delen waar minder of geen kerst gevierd wordt. In Japan viert zelfs minder dan één procent van de bevolking kerst en in sommige Arabische landen is het vieren van Kerstmis verboden. Misschien ben je al aangeschoven, of gaat zo het heerlijke kerstdiner volgens Nederlandse traditie beginnen.
De christelijke kerken, en dan met name de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd veracht. De spar heeft namelijk niets te maken met de inhoud van het kerstfeest. Tegenwoordig staat de kerstboom in sommige kerken symbool voor 'Het Licht'. Voor anderen is het gewoon een goede sfeermaker.
De gulden was wat de euro nu is: de standaard munt. Deze had ongeveer een waarde van 0,45 euro. De munt werd ook wel een piek, pegel op pop genoemd. Tot 1948 was er ook een halve gulden in omloop die de waarde had van, je raadt het misschien al, een halve gulden.
Lametta (verkleinwoord van het Italiaanse lama „metaalblad“) bestaat uit smalle, dunne, glinsterende metaalstroken en is een traditionele versiering voor in de kerstboom.