Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of de originele verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt.
in de gele container!
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij sommige supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina, is te lezen op de website van Milieu Centraal.
Gebruikt frituurvet of olie kan het best worden ingeleverd zodat het gerecycled kan worden. Giet het terug in de verpakking of in een plastic fles en lever het in bij een inzamelpunt in de buurt. Recycling van gebruikt frituurvet of olie is goed voor het milieu, omdat er biobrandstof van kan worden gemaakt.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Uw afgedankte vet is geld waard, namelijk € 0,25 per liter. Ga derhalve op zoek naar de hoogste bieder. U bent wel 19% btw verschuldigd over die ' omzet'. Bekijk bij kleinere vergoedingen of het mogelijk is om uw vetvergoeding als korting op uw afvalverzamelfactuur te laten opnemen.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente. Kijk op www.acv-afvalkalender.nl of in de ACV-app voor de locaties.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
“Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft”, aldus de organisatie op de eigen website. Volgens Milieucentraal mag dit soort voedsel ook door de wc worden gespoeld. “Schep wel altijd eerst het vet van de soep af”, voegt Gastkemper toe.
De lichtgele olie wordt vooral gebruikt om in te bakken en braden. In combinatie met andere plantaardige oliën, zoals koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie, wordt het ook gebruikt als slaolie, frituurolie of om margarine mee te maken. Zonnebloemolie wordt ook vaak gebruikt voor het maken van margarines.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
We ondersteunen onze winkels actief bij het mogelijk maken van inzameling van frituurvet. We hebben dit vergemakkelijkt door de ontwikkeling van een standaardunit voor inzameling. Deze past in de inzamelstraat bij de winkels.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
Giet het vet in een lege plastic fles of drinkpak met dop. De restjes vet kun je gemakkelijk verwijderen met keukenpapier en mogen vervolgens in de groene bak. Verf, zoutzuur, terpentine en andere chemicaliën horen natuurlijk ook niet in het riool. Lever deze items in bij het klein chemisch afval van jouw milieustraat.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Vet. De juiste bestemming van restjes vlees en vis is de gft-bak, valt te lezen op de website van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal. Het is organisch afval, maar het vet in vlees en vis kan voor twijfels zorgen. Vet is immers een lastig component bij het scheiden van afval, zo blijkt.
De pan moet voldoen aan een aantal eisen om veilig te kunnen frituren. De pan moet hoog zijn, zodat er genoeg olie inpast en deze niet uit de pan spettert. Daarnaast moet de pan bestand zijn tegen hoge temperaturen. Een gietijzeren pan werkt het beste voor frituren zonder frituurpan.
Afgewerkte olie is gebruikte minerale olie uit hydraulisch aangedreven systemen. Denk bijvoorbeeld aan de motoren van auto's, vrachtwagens en tractors. Maar ook in grote generatoren, welke je tegenkomt in fabrieken wordt olie gebruikt om de hydraulische systemen soepel te laten werken.
Wist u dat van het oude vet en olie biobrandstof gemaakt wordt? Doe uw gebruikte frituurvet terug in de fles en lever het in bij een vetinzamelpunt. Doe het vet, na het afkoelen, in een plastic fles. Sluit de fles goed af en breng deze naar het dichtstbijzijnde inleverpunt.
De prijs van zonnebloemolie is sinds de oorlog in Oekraïne ongeveer verdrievoudigd. Kostte een fles een jaar geleden nog ongeveer een euro, inmiddels betaal je voor diezelfde fles tussen de 3 en 4 euro.
Een ander voorbeeld: Zonnebloemolie stolt en smelt bij -1oC. Het stolpunt en smeltpunt van olijfolie ligt bij een temperatuur van -6oC, al kan dat een graadje meer of minder zijn. Het is natuurlijk een echt natuurproduct.