Kaas bevat veel voedingsstoffen die een vol gevoel geven. Daarnaast bevatten veel kazen belangrijke mineralen die u helpen gezond te blijven. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 30 gram (1,5 plak) kaas per dag te eten. Een overschot aan verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziektes.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet. Hoeveel gram vet er precies in een stuk kaas zit, staat aangegeven op de verpakking.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden. Meer Keukenmythes?
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
“Dit betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar: een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.
Doordat kaas heel veel vitamine B bevat wordt het beschouwd als uitstekend voor de gezondheid van je huid. Kaas zorgt ervoor dat je huid gezond, soepel en stralend blijft. Kaas zorgt voor een goede werking van je immuunsysteem.
„Kaas in het algemeen levert veel gezonde voedingsstoffen op, maar er zit ook vaak te veel verzadigd vet en te veel zout in. Dat is bij smeerkaas ook het geval. Het is daarom het beste om 10, 20 of 30 Plus kaas te eten en dus ook de magere varianten van de smeerkaas.”
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Rauwmelkse kaas, ook wel niet gepasteuriseerde kaas, is kaas die gemaakt is van melk die niet verhit is voordat het tot kaas werd verwerkt. Het doel van het verhitten van de melk is om bacteriën onschadelijk te maken. Omdat de melk bij rauwmelkse kaas niet verhit is wordt hij daarom 'rauw' genoemd.
Kaas kun je namelijk het beste eten bij een kamertemperatuur tussen de 18 en 23 graden, dan is de smaak het lekkerst. Kaas invriezen is niet aan te raden. Het is belangrijk om kaas op de juiste temperatuur te eten, maar het kan in combinatie met andere ingrediënten ook heel lekker zijn.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Heb je trek in een gezond en zoet tussendoortje? Dan is een mandarijn een goede keuze. Het kleine broertje van de sinaasappel is heerlijk zoet en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Ideaal om gezond van te snoepen dus.