Verbind een touw aan het midden van een ander touw met de magnussteek (rolling hitch). Wikkel het uiteinde van het ene touw twee keer rond de hoofdlijn. Trek hetzelfde uiteinde over de twee wikkelingen en stop het onder de hoofdlijn -- trek door om strak te trekken.
Een wurgsteek is een knoop waarmee een lijn aan een paal of iets dergelijks bevestigd kan worden. De knoop lijkt enigszins op de mastworp, maar kenmerkend voor deze knoop is dat hij zichzelf steeds verder vast trekt.
De halve knoop is de makkelijkste knoop en meestal de eerste die iemand leert. Maak een lus die lijkt op de looping in een achtbaan. Haal één van de uiteinden van het touw door die lus. Trek de uiteinden in tegengestelde richting zodat de knoop strak komt te zitten.
De schootsteek is een simpele knoop om twee touwen aan elkaar vast te maken. Hij is in principe hetzelfde als de paalsteek, maar er ontstaat geen grote lus. Het is een sterke knoop die niet zal gaan schuiven.
Bij het klimmen wordt vaak de dubbele achtknoop gebruikt. Zo krijg je een lus die niet verschuift maar toch gemakkelijk weer los te krijgen is. De knoop wordt vaak aan de klimgordel vastgemaakt.
De achtknoop wordt ook wel gebruikt als stopknoop in het vrije einde van het klimtouw bij zekeren en abseilen. Bij deze toepassing wil de knoop echter nog wel eens loswerken. Door de knoop in een lus te leggen blijft deze wel beter zitten.
Het omhoogtrekken gebeurt vanzelf, als de veroordeelde op een valluik wordt geplaatst dat onder hem openvalt. De veroordeelde stort dan recht naar beneden en zal nagenoeg pijnloos sterven. Door een (te) korte valhoogte zal het lichaam onvoldoende snelheid hebben om de nekwervel te breken.
Een natte knoop of natte verbinding is een op de bouwplaats (in het werk, in situ) gestorte verbinding tussen twee betonnen onderdelen. De natte knoop wordt gevormd door het gestorte beton en verbindende wapening om de betononderdelen monolithisch aan elkaar te verbinden.
De eenheid van snelheid genaamd knopen wordt gebruikt in zowel de zeevaart als de luchtvaart. Één knoop is identiek aan één zeemijl per uur, wat overeenkomt met 1,852 kilometer per uur.
Wanneer we de wind uitleggen in 'knopen': Een knoop is een eenheid van snelheid die gebruikt wordt in de scheepvaart. Een knoop is een zeemijl (1852meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h of 0,5144… m/s.
De Stoffenkraam biedt diverse soorten knopen aan op de website. U vindt onder andere: drukknopen, jeansknopen, knopen, koord stoppers, Prym drukknopen, sluitingen en gespen.