Geluid in huis dempen met zware gordijnen
Goede gordijnen doen wonderen tegen straatlawaai dat door dunne ramen komt. Maak het materiaal tussen de kamer en het geluid dikker met gevoerde gordijnen, raambekleding gemaakt van dikke stof zoals fluweel, of speciale geluidsabsorberende gordijnen.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Hoe dunner de gordijnen, hoe minder geluiddempend ze werken. Daarbij speelt de hoeveelheid stof een rol. Metalen, kunststof en houten raambekleding doen niets voor de akoestiek. Door ze te combineren met overgordijnen zorgt u ervoor dat de ruimte toch minder hol klinkt en daardoor gezellig aanvoelt.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn. Des te meer lagen tussen het glas en de ruimte, des te minder galm.
Waarom galmt het in huis? De echo of galm in huis wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van geluid op gladde, harde oppervlakken. In moderne interieurs hebben harde materialen, esthetisch gezien, echter vaak de voorkeur ten opzichte van gestoffeerde elementen.
De meest voorkomende oorzaken van overgevoeligheid voor geluid, ook wel hyperacusis, genoemd zijn: Gehoorverlies. Whiplash, trauma aan het hoofd. Akoestisch trauma door bijvoorbeeld explosieven (vuurwerk) of impulsgeluiden zoals een schot van een geweer.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Er is 10 tot 30 dollar per vierkante meter nodig om een huis geluiddicht te maken. De aanzienlijke kosten van deze taak zijn voornamelijk voor substantieel materiaal, zoals in massa geladen vinyl (Go gebruikt op de vloer) en akoestische componenten (Te gebruiken op andere gronden).
De kosten zullen afhankelijk zijn van het type glas dat gekozen wordt. Afhankelijk van hoeveel geluid er buiten gehouden moet worden liggen de prijzen bij de minst werende ruiten rond de €50,- per m2 tot een prijs van €150,- om extremen geluiden te weren.
Je maakt de wandplaten geluidsisolerend door isolatiemateriaal tussen de wandplaat en de muur te bevestigen. Het isolatiemateriaal houdt geluidstrillingen tegen die normaal gesproken wel door de wand heen komen. Het aanbrengen van geluidsisolatie is een kleine aanpassen met een groot effect.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Grote glazen oppervlaktes absorberen bijvoorbeeld lage tonen. Hoge tonen worden weerkaatst. Ook een betonnen vloer kan geluid absorberen. Wanneer karpet direct op beton wordt gelegd zal het hoge tonen absorberen.