Neem een vochtige prop keukenpapier en doop deze in de as op de bodem van je kachel. Wrijf met de prop met as over je kachelruit tot alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Loop de ruit tot slot nog even na met een stuk schoon keukenpapier. As is trouwens niet alleen nuttig voor het schoonmaken van je ruit.
Stook je de houthaard of houtkachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken.
Een houtkachel heeft doorgaans geen jaarlijks onderhoud nodig. Eenvoudig onderhoud kunt u meestal zelf verrichten. Maar eens in de zoveel tijd zal toch het binnenwerk van de kachel vervangen moeten worden. Daarnaast is ook het koord en de remplaat aan slijtage onderhevig.
Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal. Kies bij voorkeur voor houtsoorten met weinig hards om roetaanslag op de deuren te voorkomen.
Het 'tikken/knallen' van een houtkachel is meestal aanwezig als de kachel snel opwarmt of afkoelt. Het materiaal zet dan uit of krimpt. Daardoor ontstaat er spanning en dat kan geluid veroorzaken. Niets om zorgen over te maken.
Daarom is het belangrijk om goed droog hout te stoken (vochtigheidspercentage van maximaal 20%) en de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te (laten) vegen. Regelmatig het vuur een paar minuten hoog opstoken voorkomt de vorming van teveel creosoot aanslag.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar. Daarnaast is het van belang om de houtkachel niet boven zijn maximumvermogen te stoken. Je kunt hierbij de richtlijn van 1 kg hout bij 3 kW vermogen per uur aanhouden.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
De creosoot stinkt, het ruikt net als een palingrokerij. Vaak begint het op zolder, daarna trekt het langzaam naar beneden. Als de schoorsteen door de kledingkast loopt, dan gaan uw kleding ook naar creosoot stinken. Als u de creosoot aanraakt met uw vinger, dan is de kans groot dat uw vinger dagen blijft ruiken.
Kachelpoets, oftewel kachelzwart of Zebraline, wordt gebruikt om gietijzeren kachels of metalen onderdelen op te poetsen c.q. zwart te maken. Door het stoken worden de kachels altijd wat grijzig, met zebraline of kachelpoets wordt de kachel weer diep zwart.
Kachelpoets is leverbaar in tubes. Met een borstel breng je de kachelpoets aan, om vervolgens met een droge doek de kachel op te poetsen. Kachelpoets zorgt voor een vetlaag op de kachel die zal gaan stinken de eerstvolgende keer dat je de kachel ontsteekt.
Het koord heeft de functie om de deuren van de kachel goed af te sluiten. Vervangen van het kachelkoord is belangrijk. Deze zorgt voor afdichting tussen losse delen zoals de kachel en het rookkanaal. Het koord moet vervangen worden als het hard is geworden of uit elkaar valt.
Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een "loeiend en bulderend" geluid.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Er kan dan namelijk enorme stoomvorming ontstaan. Doordat dit heel snel gebeurt, kan het rookkanaal dit niet aan en kan de schoorsteen door de druk gaan scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie. Bel na het sluiten van de luchttoevoer en het doven van het vuur direct de brandweer 1-1-2.
Roetaanslag verdwijnt zo eenvoudig. Breng groene Biotex aan op een vochtige doek. Wrijf de roetaanslag hiermee weg. Behandel het oppervlak na met een schone doek met water en laat het goed drogen.
Het poetsen van een gietijzeren kachel
Als ik mijn gietijzeren kachel wil gaan poetsen, neem ik altijd een vochtige prop keukenpapier en doop ik deze in de bodem van de kachel. Hierbij wrijf ik over de kachelruit heen zodat alle roetdeeltjes loskomen. Voilà, je gietijzeren kachel is weer schoon!
Verwijder eerst het vuil van het glas met water en zeep. Zo voorkom je dat je met het vuil krasjes maakt in het glas. Spoel het glas na met heet water zodat de zeepresten oplossen en je het glas eenvoudig kan nadrogen met een droge doek. Je zult zien dat je zo de glasplaat eenvoudig en snel schoon krijgt.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius. Een typisch haardvuur.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.