Omdat CO2 tijd nodig heeft om op het gewenste ppm te komen starten we met doseren gemiddeld 2 uur voordat het licht aangaat. Gedurende de fotosynthese gebruiken de planten de CO2, en de fotosynthese stopt zodra het licht uitgaat (of de plant klaar is met assimileren).
CO2 flessen moeten voorzien zijn van een keuringsdatum. Deze datum staat, vaak in de buurt van de hals van de fles, ingeslagen met slagletters. Vanaf deze datum is de CO2 fles 10 jaar gekeurd. Als deze periode verlopen is, mag de fles niet opnieuw gevuld worden.
Vuistregel voor de basisinstelling van het bellenaantal: 10 bellen per minuut per 100 l aquariumwater. Voorbeeld: 200 l-aquarium: 2 x 10 = 20 bellen per minuut. Pas de toegevoegde hoeveelheid CO2 in kleine stapjes aan het gewenste CO2-gehalte aan.
BESTE TIJD OM CO2 TOE TE VOEGEN AAN JE AQUARIUM? Zoals al beschreven hebben planten licht, water en CO2 nodig om te kunnen groeien. Het is dus de bedoeling dat je CO2 toedient wanneer je de verlichting aan hebt (tijdens de fotosynthese).
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen: Kaamlaag verwijderen. Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte. Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv.
Meestal raad ik aan om met een aantal bubbels per seconde te beginnen en dan heel voorzichtig de CO2 aanpassen tot je gezonde groei hebt én je vissen of garnalen zijn niet gestresseerd. Doorgaans raad ik aan om bijvoorbeeld met 1 bubbel per seconde te beginnen voor een bak van 100 liter.
De CO2 bellen zijn eenvoudig te tellen, doordat deze over een ladder naar boven rollen en langzaam oplossen. Deze CO2 ladders zijn niet mooi, lossen de CO2 matig op, maar zijn wel goedkoop. Een goede oplossing om CO2 in het aquariumwater op te lossen is een CO2 atomizer.
Naast deze aanleidingen tot discomfort heeft een te hoge concentratie van CO2 ook gezondheid gerelateerde risico's; Hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid (veelal toenemend tijdens de dag); Slijmvliesirritaties en andere aspecifieke klachten (hoofdpijn, vermoeidheid irritaties, enz..);
Conclusie. Een aquarium zonder CO2 is zeker mogelijk, maar wel onder voorwaarden: Je moet zwak licht gebruiken. Je beperkt je keuze tot gemakkelijke planten.
De CO2 zal nu langzaam door de CO2-slang lopen richting de atomizer, diffuser of reactor. Van zodra er voldoende druk is opgebouwd, wordt de CO2 door het membraan van de diffuser of atomizer geduwd, waardoor er kleine belletjes ontstaan. Bij een CO2-reactor is er geen membraan, dus dat gaat normaal direct.
CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Die heel hoge druk is eigenlijk nodig, want bij 50 – 80 bar wordt de CO2 in je CO2-fles vloeibaar . Vanaf een druk lager dan 5,8 bar wordt de CO2 weer een gas en dat hebben we nodig voor ons aquarium.
Omdat CO2 een gas is (koolzuur) kan dit niet zomaar aan het vijverwater toegevoegd worden. Hiervoor is een product nodig, waarin de CO2 een vaste vorm heeft: een carbonaat. Dit is een scheikundige verbinding van CO2 met een andere stof. Door zo'n carbonaat op te lossen in de vijver, wordt deze voorzien van extra CO2.
zie wel eens dat mensen 150bpm geven. En die dien dan ongeveer 10 maanden met 2kg. Als ik dat op 500gr zal teruggekeken zal je ongeveer 3 maanden met een fles doen en op 80bpm ongeveer 6 maanden. Ook is het afhankelijk hoe je je co2 in je bak brengt.
Hoewel dit erg afhankelijk is van de soort vissen is een goede stelregel voor het aantal vissen in uw aquarium 0,5cm vis per liter aquariuminhoud.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht.
Plaats de drop checker 10 a 20 cm onder het wateroppervlak op een plek met een beetje stroming. Slim is om de drop checker niet te dicht bij de CO2 diffuser (of in geval van een inline CO2 atomizer niet direct onder de filter uitstroom) te hangen maar bijvoorbeeld aan de andere kant van het aquarium.