Mengverhouding. Voor het bereiden van voegmortel neem een deel cement en vier delen voegzand geel. De inhoud van 25 kg voegzand geel is gelijk aan 17,2 liter. Bij het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en cement gedurende 1 minuut droog mengen.
Dat komt voornamelijk door vuil dat in de voegen gaat zitten. Denk hierbij aan viezigheid dat in uw inloopdouche of douchecabine achterblijft, zoals zeepresten en kalk. Ook wanneer u de tegels in de badkamer regelmatig schoonmaakt, zullen er vuilresten in de voegen achterblijven.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Gebruikt geen Alkalische schoonmaakmiddelen (denk aan: C. Bang, Chloor, Bleekmiddel, Antikalkmiddelen of iets dergelijks) omdat die de kitvoegen laat uitdrogen en de schimmelwerendheid laat verdwijnen. Gebruik een vriendelijk schoonmaakmiddel zoals Ajax, Andy, of schoonmaakazijn tegen kalkaanslag en schimmelvorming.
Doe wat baking soda op een natte spons of doek en boen de voegen schoon. Spoel alles af met warm water en maak de voegen droog met een doek. U kunt ook een oude tandenborstel gebruiken om het mengsel in de voegen te borstelen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Glorix is een merk bleekmiddel en bestaat uit een oplossing van onder andere natriumhypochloriet in water. Er zijn kunstmatige geur- en kleurstoffen aan toegevoegd om de geur te veraangenamen. Het middel bevat hypochloriet.
Natriumhypochloriet in bleek heeft even tijd nodig om haar werk te doen. Daarom moet je bleek even laten inwerken voordat je het wegspoelt met water. Het voordeel van bleek is dat je niet hoeft te boenen of schrobben om een oppervlak weer wit te krijgen. Het alleen aanbrengen en laten inwerken is voldoende.
Professionele schoonmakers weten heel goed dat de schoonmaakmiddelen die ze op hun werk gebruiken een stuk beter werken dan de middelen die ze thuis gebruiken.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Doe wat baking soda op een natte spons of doekje en boen je voegen er vervolgens mee schoon. Daarna kun je alles meteen al afspoelen met water. Wrijf de voegen even droog met een doek, en je voegen zijn weer spierwit!
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Groene zeep
Dit is misschien een heel oud middel, maar wel net zo effectief. De zeep ontsmet en reinigt oppervlaktes heel goed! Groene zeep is volledig afbreekbaar, dus is het ook niet zo slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook best goedkoop, overal te verkrijgen én je kan het overal voor gebruiken!
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.