De gilden bepaalden de prijzen van hun producten en de hoeveelheden die geproduceerd werden. Als voordelen van dit monopolie kunnen genoemd worden: schaalvoordeel en risicospreiding voor de gildeleden. Als een lid van een gilde in nood kwam, werd hij geholpen door zijn medeleden.
Gildes waren bedoeld om kennis en ervaring te delen. Personen met hetzelfde beroep volgden via het gilde een opleiding en werden zo vakmensen. Ook kwam een gilde op voor de belangen van de leden: een gilde had dikwijls een spaarpot voor bijvoorbeeld zieken en bood zo een vorm van sociale zekerheid.
Een gilde maakt allerlei regels voor het beroep. Wat er verdiend mag worden en hoelang iemand mag werken. Zij controleren ook of jij het werk wel goed doet en bepalen ook hoe duur een product wordt verkocht. Zo zorg je ervoor dat iedereen in dezelfde stad dezelfde prijs betaald voor hetzelfde product.
Diverse gilden kenden de leerjongen en de leerknecht (gezel) of alleen de leerknecht, maar anderen kenden die niet. Als deze posities wel aanwezig waren in een gilde moest je dat eerst zijn geweest voordat je de meesterproef mocht afleggen. Knechten bleven vaak hun hele leven lang in dienstverband werken.
Een gilde was een vereniging van ambachtslieden met hetzelfde ambacht. Zo hadden apothekers, schoenmakers, bakkers en bierbrouwers ieder hun eigen gilde. Elk gilde had een eigen reglement: een gildenbrief. Hierin stonden bijvoorbeeld afspraken over werkwijze en materialen.
Schippers, kooplieden en ambachtslui
Schippers en kooplieden waren in die tijd dan ook de grootste en rijkste groep ondernemers. Zij organiseerden zich in gilden. Een gilde was een vereniging die opkwam voor de belangen van mensen met hetzelfde beroep. Het schippersgilde had een eigen kapel in de Steenstraat.
[geschiedenis middeleeuwen] Stedelijke vereniging van personen die een gemeenschappelijk doel nastreefden met eigen statuten, bestuur en rechtspraak.
De Dikke van Dale heeft als definitie: am·bacht (het; o; meervoud: ambachten) vak waarbij je iets met de hand maakt. In de praktijk is een ambacht veel breder dan alleen een vak waarbij je iets met je handen maakt. Het gaat er vooral om hoe het product gemaakt of de dienst geleverd wordt.
Omschrijving. In de Middeleeuwen waren overal in de steden verenigingen van beoefenaars van hetzelfde beroep ontstaan, gilden geheten. Een stad als Gouda heeft niet minder dan 55 gilden gekend. Zo sloten onder meer brouwers, knopenmakers, lakenwevers, pijpenmakers, schippers, schoolmeesters en zakkendragers zich aaneen ...
In de meeste definities wordt het woord ambacht omschreven als handwerk of werkzaamheden waarbij een product wordt vervaardigd door een ambachtsman. Bij ambacht staan de vaardigheden van de ambachtsman centraal.
De bewoners van een middeleeuwse stad beschermden zich tegen vijanden door het bouwen van een stadsmuur. De bewoners van een middeleeuwse stad moesten zich beschermen tegen vijanden. Daarom bouwden ze rondom de hele stad stevige stenen stadsmuren.
De meesterproef was een werkstuk dat door een ambachtsman werd vervaardigd met het doel als meester lid te kunnen worden van een gilde. Voor het eerst is sprake van de meesterproef in de 16e eeuw bij de goudsmeden, zilversmeden en tingieters.
Op een stuk grond werden het ene jaar wintergranen (tarwe of rogge) verbouwd, het jaar erna zomergranen (gerst of haver) en het derde jaar lag het braak. De andere twee stukken grond volgden met steeds een jaar verschil, zodat misoogsten opgevangen konden worden met meer verschillende opbrengsten.
Hoe zag de stad eruit? Ter bescherming werd om de stad een gracht gegraven en een stadsmuur met torens en poorten gezet. Binnen die muren stonden de huizen aan kronkelige smalle straatjes. Maar er waren ook open plekken met zelfs enkele boerderijen en boomgaarden.
Gildemeester kan verwijzen naar: Gilde (beroepsgroep), waar een gildemeester een functie bij was. Gildemeester (Rheda) Gildemeester (Utrecht)
Het of de gilde
Gilde is een zelfstandig naamwoord waarbij zowel de en het als lidwoord gebruikt kan worden. Dus zowel de gilde als het gilde zijn correct en kunnen allebei gebruikt worden.
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo'n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Zo kookt en poetst ze, maalt het graan, brouwt het bier en helpt ook bij de graanoogst. Maar ze werkt ook op het land, ze ploegt, zaait en oogst, vaak in slechte weersomstandigheden. De vrouwen uit lagere standen, zowel in de stad als op het land, hebben hetzelfde slechte leven als hun man.
Voordat er geld was uitgevonden bestonden er al functies als stamhoofd, jager en medicijnman. Later ontwikkelden zich beroepen als krijger/soldaat, priester, landbouwer, visser, koopman. Concentratie van rijkdom, maakte het mogelijk dat beeldende kunstenaars en musici van hun kunst hun beroep konden maken.