Dit moet je weten. Rozijnen worden gemaakt van grote druivensoorten.Krenten zijn gedroogde pitloze druiven van een druivenras dat hele kleine vruchten heeft.
Rozijnen en krenten hebben zo goed als dezelfde voedingswaarde. Beide hebben een hoog natuurlijk suiker gehalte en doordat het vocht tijdens het drogen zoveel mogelijk verwijderd is hebben ze een hoog level vezels, vitaminen en mineralen, vooral voor zo'n compacte gedroogde druif.
Ze zijn iets kleiner, zuurder en donkerder dan rozijnen. Omdat de druif maar op 1 plek in de wereld groeit en er veel minder tegelijk kunnen worden geoogst dan de rozijn, is hij een stukje kostbaarder. Voor krenten geldt: hoe donkerder de krent, hoe zoeter de gedroogde druif is.
Een doosje rozijntjes bevat tegenwoordig meer bestrijdingsmiddelen dan een paar jaar geleden. Zo werden er in 2018 gemiddeld 6,1 gifsoorten aangetroffen per meting, in 2019 waren het er 8,9 en in 2020 ging het om gemiddeld 11,3 gifsoorten. "In de ergste metingen zijn wel dertig soorten pesticiden aangetroffen.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
Om ze nog langer te kunnen bewaren, ondergaan ze een behandeling met zwaveldioxide. Een reden om de gedroogde vruchtjes altijd te wassen voor consumptie, want zwaveldioxide laat sporen van sulfiet na. Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.
De blanke rozijnen zijn het laagst in vezels., deze bevatten gemiddeld maar zo'n 2 gram /100 gram, enorm verschil! Rozijnen bevatten wat beetjes aan vitaminen, voornamelijk B vitaminen. Daarnaast bevat het polyfenolen en nuttige mineralen als kalium en magnesium.
Met de onderzoeken die we nu kennen is er geen gezondheidsrisico bij het eten van rozijnen. Je kunt je kind nog steeds af en toe een handje of doosje rozijntjes als tussendoortje geven. Maar zoals bij zo veel voedingsmiddelen; eet ze ook weer niet te veel of te vaak.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin druiven verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken!
Krenten zijn rijk aan vitamine C waardoor ze je immuunsysteem versterken. Ze kunnen je helpen om infecties zoals bronchitis en griep te voorkomen of om er sneller van te genezen. Vitamine C is wel een erg broze vitamine en een deel gaat verloren in het verwerkingsproces.
Rozijnen zijn niet meer dan gedroogde druiven, en daarvan is geweten dat ze rijk zijn aan suikers en calorieën. Overdrijf je niet met het eten van rozijnen, dan zijn rozijnen gezond, zelfs even gezond als alle andere soorten fruit.
Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur. De hond gaat overgeven, waarbij in het braaksel vaak nog de resten van onverteerde druiven of rozijnen te zien zijn.
De krent is een gedroogde en pitloze druif. Krenten zijn afkomstig van een klein druivenras dat kleine vruchten produceert.
Krenten worden gemaakt van de kleine pitloze donkerblauwe druiven van een ras dat afkomstig is uit Korinthe in Griekenland. Het Franse woord voor 'krent' is dan ook 'Raisin de Corinthe'. De druivensoort wordt ook verbouwd in Californië en Australië. Rozijnen zijn afkomstig van verschillende druivenrassen.
Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën
Hieronder staan enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit (26). Rozijnen: 59%. Dadels: 64-66%. Gedroogde pruimen: 38%.
Biologische rozijnen positieve uitzondering
Turkse rozijnen zijn het sterkst vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30. De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.
Blauwe rozijnen worden gemaakt door de druiven te plukken en te drogen. Hierdoor krimpt de druif en krijgt het zijn donkere kleur. De gele rozijnen worden na het plukken gedrenkt in 'potas', een mengsel van zouten. Hierdoor behoudt de druif zijn lichte kleur.
De voedingsvezels in de rozijnen zorgen voor een verbetering in de stoelgang.
Als je geen ongezwavelde rozijnen neemt is echt aan te raden om ze eerst te wassen voordat je ze eet zodat je de ontstane sulfieten weg spoelt. Biologische rozijnen zijn meestal ongezwaveld. Het staat ook op de verpakking!
Het meervoud van rozijn is 'rozijnen'. Eén rozijn, twee rozijnen.
alle soorten vers fruit, rekening houdend met de koolhydraat-portie (zie extra fruitlijst): bijvoorbeeld 200 gram aardbeien, alle soorten bessen, frambozen, netmeloen en pompel- moes, 150 gram voor abriko- zen, appel, peer, sinaasappel, mandarijn, suikermeloen, nectarine, papaja of perzik, 100 gram voor ananas, druiven ...
Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.