Hou de fles in een hoek van ongeveer 45 graden en draai de kurk los door aan de onderkant van de champagnefles te draaien terwijl je de kurk stevig vasthoudt. Dit is eenvoudiger en veiliger dan juist aan de kurk te draaien. Je hebt dan namelijk minder grip op de kurk en de kans dat hij toch wegschiet is groter.
Niet kouder, want dan wordt de fles te broos en kan op andere plaatsen breken dan bedoeld wordt tijdens het sabreren. Door de champagnefles te koelen neemt de druk in de fles af en het glas wordt breekbaarder, waardoor hij beter met een champagnesabel te openen is.
Leg je duim op de kooi en draai deze los. Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Het spuiten van champagne is natuurlijk om een overwinning te vieren, maar soms valt er aan het einde van een race niets te vieren. Wanneer er een ernstige crash heeft plaatsgevonden of zelfs een dodelijk ongeluk, dan blijft de kurk op de fles.
Afhankelijk van je doel, kun je dat op twee manieren doen. Wil je dat de champagne flink spuit, schud dan nog even met de fles, richt en laat de kurk los. Wil je de champagne het liefst gewoon in je glas hebben, wacht dan heel even en pak dan voorzichtig met je hand de kurk van de fles door deze (niet de kurk!)
Hou je van frisse elegante champagnes? Kies dan eens een blanc de blancs. Deze champagnes zijn wat duurder dan een klassieke blend champagne doordat de Chardonnay druif prijziger is: Blanc de Blancs champagnes bestaan uit 100% Chardonnay druiven »
De traditie is ontstaan in 1812 toen Napoleon in oorlog was met de kozakken in Smolensk (Rusland). Men gaat er vanuit dat het de officieren waren van de cavalerie die de meegevoerde flessen uit Frankrijk sabreerden op het einde van de dag na een overwinning om deze te vieren. (of om een nederlaag weg te spoelen).
Niet elke fles kan je even gemakkelijk sabreren. Zo zullen Franse en Spaanse champagneflessen mooier breken dan Amerikaanse. Als je een speciale sabel hebt, is dit het moment om die boven te halen. Maar met een slagersmes, een keukenmes of zelfs een stevig botermes kan het ook al.
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Draai het 'muselet' (= het ijzeren 'traliewerkje' rondom de kurk) los door het ijzerdraadje tegen de klok in los te draaien. Of je het muselet laat zitten of het er helemaal af haalt maakt niet uit. Het gaat er wel om dat je even oplet.
Zoals elke andere wijn kan ook champagne naar kurk smaken. Bubbels worden dus ook steeds voorgeproefd. Vervolgens wordt de champagne aan de overige tafelgenoten uitgeschonken.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Dit kost de champagne bij de Formule 1
Een magnumfles Champagne Carbon kost je ongeveer 3000 dollar. Op het podium staat niet één fles, maar er staan er maar liefst drie. Dat betekent dat het spuitfeestje iedere podiumceremonie weer 9000 dollar aan champagne kost.
Om dus te controleren of elke auto hieraan voldoet worden dus zowel de auto als de coureur gewogen . Een coureur kan tijdens het racen ongeveer 3 liter aan vocht kwijt raken – zo'n 5% van zijn totale gewicht. Dit is de reden waarom je coureurs nog voor het drinken zich ziet melden bij de weegschaal.
De kurk in de fles duwen
Dit kun je doen met een stomp voorwerp, dat langer is dan de hals van de fles en die door de opening van de fles past. Indien je thuis bent kun je denken aan een pollepel, pen of stift, maar als je in de buitenlucht bent zou je het kunnen proberen met een stevige tak.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.