En nog steeds vinden veel mensen een Tiny House zonder wielen geen écht Tiny House. Inmiddels worden er echter ook steeds meer Tiny Houses zónder wielen gebouwd, bijvoorbeeld omdat op de locaties waar deze huizen komen te staan wielen onnodig zijn doordat de bewoners er voor langere tijd of permanent mogen wonen.
Inmiddels zijn er verschillende Tiny Houses op wielen die aan het bouwbesluit voldoen. Het enige nadeel is dat deze niet onder de 3.500 kg wegen en daardoor altijd met een tractor of een dieplader vervoerd moeten worden. Sinds kort heeft ook de Tiny House Store een Tiny House op wielen dat aan het bouwbesluit voldoet.
De gedachte is minder huis en meer vrijheid. De tiny house zijn gebouwd op een onderstel met wielen, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Er zijn in Nederland inmiddels diverse varianten van tiny houses, verplaatsbare en niet verplaatsbare huisjes.
Wil je een tiny house wil bouwen op eigen terrein, dan volstaat een bouwvergunning van de gemeente. En het bestemmingplan moet natuurlijk bewoning toestaan. Wie een klein huis wil op gemeentegrond, moet ook nog een vergunning krijgen voor tijdelijke bewoning op die grond.
De Tiny house kosten liggen gemiddeld zo ongeveer rond de 25.000 euro. Mocht je de tijd ervoor vrij kunnen maken en ook nog een beetje handig zijn dan is dit zeker iets om over na te denken. Daarnaast kun je bij het zelf bouwen van een tiny house ook gebruik maken van materialen die al eerder ergens voor gebruikt zijn.
Een tiny house dat met de juiste materialen is gebouwd en goed wordt onderhouden kan makkelijk tientallen jaren meegaan. Net als elk ander huis vraagt een tiny house om aandacht voor detail en goede kennis, zodat jij en je gezin er jaren van kunnen genieten.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Als je in een Tiny house wilt wonen, heb je – net als wanneer je in een regulier huis wilt wonen – te maken met allerlei wet- en regelgeving. Zo mag je je huisje niet zomaar ergens neer zetten, maar alleen op een plek die een woonbestemming heeft.
“Een tiny house geeft je niet het recht om het zomaar ergens te zetten waar je ook geen andere woning mag zetten”, waarschuwt ze: “Je kan een tiny house voor permanente bewoning alleen maar plaatsen in een woongebied en één tiny house per perceel. Het kan dus niet in een natuurgebied in een bos of op een weide.
Een Tiny House heeft maar weinig grond nodig, maar de meeste kavels zijn groter en bouwgrond is enorm duur in Nederland. Bij Breda betaal je al snel meer dan twee keer, zelfs bijna drie keer zo veel. Voor een bouwkavel van 100 m2 betaal je daar een ton.
In essentie verwijst off grid naar een systeem dat volledig energie-onafhankelijk is. Bij een tiny house wordt dit begrip wel eens uitgebreid en verwijst het naar een tiny house dat volledig zelfvoorzienend is (dus ook op vlak van water en soms zelfs voedsel etc).
Wil jij Off-Grid gaan wonen? Dan kun je dat doen door bijvoorbeeld in een Tiny House of in een caravan te gaan wonen. Als je Off-Grid wilt gaan wonen betekent dat je wilt gaan wonen zonder aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, zonder aangesloten te zitten aan het riool, waterleiding en het gasnetwerk.
Een Tiny House is niet groter dan 24m2, een Small House niet groter dan 48m2. De materialen worden duurzaam gekozen. Doordat er weinig ruimte is wordt elke vierkante meter optimaal benut. Ruimte voor veel spullen is er niet, waardoor bewoners heel bewust moeten kiezen wat zij wél of niet willen houden.
Aangezien het tiny house slechts minder dan 3500 kg hoeft te wegen voor transport, kunt je het meubilair mobiel bouwen, uit het tiny house halen voor transport en het apart in bedwang houden.
Een tiny house is een kleine, volledig uitgeruste woning van 30m2 tot maximaal 50m2. De 'tiny-house-movement' is naar Nederland overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk draait het bouwen van de kleine huisjes vooral om de filosofie: bewuster en duurzamer leven.
Je kunt twee of drie zonnepanelen op het dak van een gemiddeld tiny house plaatsen, wat niet genoeg zal zijn om de energiebehoeften van de meeste mensen te dekken, zelfs niet de bewoners van een tin house. Met een op de grond gemonteerd systeem kunt je zoveel panelen installeren als dat je nodig heeft.
Het stuk grond dat je wil kopen, moet een 'woonbestemming' hebben. Heeft het stuk grond dat niet, dan kan je altijd aankloppen bij de gemeente. Soms wijzigen ze het bestemmingsplan voor een stuk grond (vaak tijdelijk, voor bijvoorbeeld 15 jaar. Maar dan kan je wel een aantal jaar wonen op je droomlocatie :-)).
Zoek op bouwkavels bij huizenwebsites
Of je nou een huis wilt laten bouwen op een stuk grond of een Tiny House, qua vergunningen loopt het niet ver uit één. Maak dus vooral ook gebruik van de bouwkavels die worden aangeboden op Funda, JAAP en soms zelf Marktplaats.
Volgens dokters moet je slaapkamer op z'n minst 21 vierkante meter groot zijn, een vloeroppervlak dat niet te vinden is in een tiny house.
Concreet betekent dit dat de totale vloeroppervlakte van de woning minimale afmetingen moet hebben: 18 m² voor 1 persoon. 27m² voor 2 personen. 40m² voor 3 personen.
De prijzen voor tiny houses verschillen behoorlijk, maar gemiddeld genomen ben je tussen de 20.000 en 100.000 euro kwijt. En dan ligt het er natuurlijk aan of je zelf bouwt, laat bouwen of iets koopt dat al klaar is."
Per 1 januari 2011 is een chalet of stacaravan bouwvergunning vrij op plaatsen die in het bestemmingsplan daarvoor aangemerkt zijn. Zonder vergunning mag een chalet van 70 m2 met een maximium van 5 meter hoogte gebouwd worden.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.