Leg het ei in een plastic bakje of een kom.Schenk azijn in het bakje tot het ei helemaal is ondergedompeld.Laat het bakje een dag staan.Na een dag haal je het ei uit het bakje.
De eenvoudigste manier om dit aan te pakken is om extra sterke noppenfolie te halen. Wikkel de noppenfolie twee tot vijf keer voorzichtig om het ei, zodat er een dikke, dempende laag ontstaat. Knoop de uiteinden van de noppenfolie vast met elastiekjes om te voorkomen dat het ei er aan de boven- of onderkant uitglijdt.
De schaal van een ei is gemaakt van kalk. De azijn die je erbij doet is een zuur. Een zuur kan kalk oplossen en hierbij ontstaan belletjes. De schaal bestaat niet alleen uit kalk, daarom blijft er een beetje bruin spul over op het ei en in de azijn.
Er ontstaan bubbels op de eierschaal. Dit is het zuur in de azijn dat reageert met het calciumcarbonaat (kalk) in de eierschaal. Deze reactie produceert een gas dat koolzuurgas heet. Na ongeveer 48 uur kan het ei uit de azijn worden gehaald en afgespoeld met water.
Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Bekijk wat er gebeurt er als je een ongepeld ei in een glas Coca Cola laat liggen - een jaar lang. Het is geen grapje: de eierschaal lost simpelweg op.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Met zout water en een ei kun je een leuk proefje doen. Doe zout in het glas water en roer dit goed door, vervolgens doe je het ei in het glas. Je zult zien dat het ei blijft drijven.
Weet wanneer je een gebarsten ei gewoon op kunt eten. Als het ei barst terwijl het water al kookt, kun je het gewoon opeten; en als de scheur niet te groot is, zal het ei verder ook normaal gekookt worden. Als een ei gebarsten is voordat je het gaat koken, kook het dan niet.
Als je een ei in azijn legt, gaat het azijnzuur een reactie aan met het calciumcarbonaat uit de eierschaal: CaCO3 (schaal) + 2 HC2H3O2(azijn) → Ca(C2H3O2)2 (opgelost in azijn) + H2O + CO2 (gas). De schaal wordt hierdoor zachter.
Prik voorzichtig een naald in de ene kant van het ei, beweeg de naald voorzichtig heen en weer. Ben je door de schil heen, steek dan wat dieper de dooier stuk. Maak aan de andere kant van het ei ook een gaatje. Maak één gaatje iets groter dan het andere.
Het is de bedoeling dat je het open kraakt, maar niet meteen breekt. Met je duim en vingers maak je nu een soort draaibeweging. Duw je duim naar voor en je vingers naar achter om het ei te openen. Als alles goed gaat, vloeit je eitje nu vlot uit de schaal.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Het materiaal van een voorwerp bepaalt of het voorwerp drijft of zinkt. Je kunt zeggen: massieve voorwerpen van hetzelfde materiaal blijven (altijd) drijven, dan wel gaan (altijd) zinken. Het gewicht van het materiaal bepaalt of het voorwerp drijft of zinkt.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Iedereen krijgt een ei. Men houdt het ei aan de onderkant vast en kiest nu een tegenstander uit. Op het startsignaal tikken de 2 tegenstanders de eitjes met de koppen tegen elkaar.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Als je er niet voldoende van binnenkrijgt via je voeding, maakt je lever het daarom zelf aan. Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit.
Eieren bevatten een belangrijke hoeveelheid proteïnes die je kunt gebruiken voor je haar. Ook bevatten ze biotine, wat een goede haargroei ook bevordert door de productie van keratine. Denk eraan dat je wel het hele ei moet eten om effect te willen hebben. Let erop dat proteïnes het belangrijkst zijn voor haargroei.
Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.