Een formele begroeting begint met Geachte.Daarna volgt mevrouw of meneer en dan de familienaam als je die kent. Beste is informeel. Daar schrijf je geen mevrouw of meneer achter.
Tjeu, Tjo, Jo, (de) Mazzel - bij afscheid (lokaal) Tot ziens - Doeg, Doei, Later, Aju - Bij afscheid. Vaarwel - enigszins formele afscheidsgroet, bijvoorbeeld bij de marine.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat. Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
De hand. De hand schudden is een best logische optie als je je date nog niet goed kent of voor het eerst ziet. Lach er even verleidelijk bij en stel jezelf nog eens voor. Je uitstraling moet wel goed zijn want anders wordt het een té formele boel.
Je kunt je date begroeten met een lachje en een simpel 'Hoi' en afwachten hoe je date reageert. Makkelijk, maar misschien niet ideaal, want het initiatief nemen laat zien dat je zelfvertrouwen hebt.
Culturele manieren waarop je mensen begroet
In Spanje schudden mannen echter elkaar de handen of geven elkaar een omhelzing, terwijl twee vrouwen of een vrouw en een man elkaar meestal twee keer op beide wangen kussen. Zowel Italiaanse mannen als vrouwen schudden andere mannen en vrouwen de hand.
Deze wordt steeds in het Arabisch uitgesproken met de woorden 'assalam alaikum' (vrede zij met u) of kortweg 'salam' (vrede), waarop de aangesprokene minstens antwoordt met 'wa-alaikum assalam' (en met u de vrede) of kortweg 'salam' (vrede) of 'wa-alaikum' (en met u).
Wanneer je de telefoon opneemt, dan begin je met een begroeting. Tot twaalf uur gebruik je “Goedemorgen”. Tussen twaalf en zes uur 's middags neem je op met “Goedemiddag”.
Als je wel met salam begroet wordt, kun je reageren door "wa Alaikum Assalam wa Rahmatullah" te zeggen. Dit spreek je uit als "waa-alaai-koom-assa-laam wa-rah-ma-toeh-lah". Deze uitdrukking betekent "Moge de vrede, genade en zegeningen van Allah met u zijn".
'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
In een zakelijke brief of e-mail kunt u Met vriendelijke groeten, Met vriendelijke groet of Met een vriendelijke groet als slotgroet gebruiken. De keuze tussen die slotgroeten is geheel vrij. Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen.
Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
Spreek duidelijk en rustig. En spreek beleefd met u, want je weet niet wie je aan de lijn hebt! Herhaal eventueel de gegevens die je krijgt en opschrijft! Vraag ook nog een keer de naam van de persoon die je gesproken hebt.
Alhamdoelillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) is een uitdrukking in het Arabisch die "Ere aan God" of "Dank aan God" betekent. De uitdrukking is vergelijkbaar met Haleloe Yah in het Hebreeuws en Soli Deo gloria in het Latijn.
Fi sabilillah = Op Allah's weg, voor de zaak van Allah. Iets doen op Allah's weg zonder er iets materieels voor terug te verwachten.
Subḥānahu wa ta'alā (Arabisch: سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, geprezen en verheven is Hij) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God, Allah, afgekort als swt of het Nederlandse gvH.
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
In de meeste Europese landen geven ze elkaar twee zoenen. In Frankrijk ligt het aan de streek waar je op dat moment bent hoeveel zoenen je krijgt. Soms krijg je er wel vijf! Mannen onder elkaar zoenen elkaar minder vaak.
Jongens zullen meisjes een kus op de wang geven. Maar jongens zullen elkaar meestal enkel een hand geven of een handshake uitvoeren die ze ergens terloops hebben bedacht.