Zo gaat u te werk: neem een emmer of grote bak en vul deze met 2 delen water 1 deel citroenzuur of schoonmaakazijn. Leg de douchekop in de bak of emmer en laat het liefst een halve dag weken. Verwijder na het weken met een zachte doek de laatste kalkrestjes en spoel en droog hem goed af.
Hoe vaak u deze moet ontkalken is afhankelijk van uw waterhardheid. In Nederland is het water gemiddeld zo'n 8 dH. Met deze waterhardheid zult u de douchekop na ongeveer twee tot drie weken moeten ontkalken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Gebruik azijn of soda in de wasbak of emmer vol met water. Dompel de douchekop volledig in het gemaakte schoonmaakmiddel en laat hem 24 uur lang erin weken. Spoel vervolgens de douchekop af met kraanwater en hang hem weer droog terug.
Je hebt geen andere middelen meer nodig als je schoonmaakazijn in huis hebt. Het lost vetten op, al het kalk in de badkamer en de wc kun je er mee verwijderen, het zou de ideale ontkalker zijn voor je espresso machine en het is zelfs onschadelijk voor je huid.
Om hardnekkige kalk te verwijderen raden we je aan om een speciaal anti-kalk schoonmaakproduct te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Cif Power & Shine om kalk in de badkamer te verwijderen. Door dit regelmatig te gebruiken voorkom je dat de kalkaanslag zich opstapelt en daardoor hardnekkiger wordt.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
HEITMANN pure Zuiver citroenzuur in een praktische spuitfles verwijdert kalkaanslag op oppervlakken en armaturen in badkamer en keuken. Het kan op verschillende manieren door het hele huis worden gebruikt en is krachtig en schoon. Het is een natuurlijk product en daarom volledig biologisch afbreekbaar.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Met baking soda verwijder je eenvoudig kalkaanslag in je badkamer. Badkamer ontkalken? Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda.
De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water. Haal nu de rubberen ringen en zeefjes los.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.