Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren.Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten. Wedden dat ze daarna ijskoud zijn?
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Met een kom gevuld met water, ijsblokjes en het geheime ingrediënt (zout!) kan de temperatuur van een blikje drank in 2 minuten dalen van 24 naar 5 graden Celcius.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Zo veroorzaakt langdurig zitten en te weinig bewegen een verslechtering van je bloedsomloop. Wanneer je bloedsomloop niet naar behoren functioneert, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: een gevoel van kou.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Zonder een koelkast op stroom heb je verschillende opties: verdamping, (koud, stromend) water, isolatie en zelfs straling. Voor een maximaal effect kun je ze ook combineren. Als je koud en liefst stromend water tot je beschikking hebt, kun je daar prima flessen, blikjes of waterdicht verpakte etenswaar in koelen.
Dunne laag water over platen
Bij dit systeem loopt het water in een dunne laag (film) naar benden over de platen. De platen worden inwendig gekoeld met een koudedrager zoals glycol, of door een verdampend koudemiddel, en hebben hierdoor een lage oppervlaktetemperatuur.
Een glazen flesje kan gemakkelijk kapot gaan in de vriezer, wat naast een bende ook een gevaarlijke situatie oplevert vanwege de glasscherven. Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Zuiver water heeft een vriespunt van 0 °C, en laten we even aannemen dat het vriespunt van de frisdrank -20 °C is. We leggen dit flesje nu in de diepvries van -18 °C. Na een tijdje zal dit flesje de temperatuur aannemen van -18 °C, maar het zal vloeibaar blijven omdat het vriespunt -20 °C is.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
Vul een ijsemmer met ijs en wat koud water. Voeg er daarna een flinke snuif zout aan toe. Het zout zal de warmte van je fles onttrekken, waardoor die sneller koud wordt. Maar het zout zorgt er natuurlijk ook voor dat je ijs sneller smelt.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.
De meest eenvoudige manier om je bier koud te krijgen is door ze in de vriezer te zetten. In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen.
De reden dat je je bier een tijdje in de vriezer kunt bewaren is omdat alcohol een lagere vriestemperatuur kent dan zuiver water. De meeste bieren bevatten ook suikers, wat daarmee de vriestemperatuur ook verlaagt. Als je het bier te lang in de vriezer houdt kan het bier echter zijn smaak verliezen.
Als je dit vergeet, barst het diepvriesbakje kapot in de vriezer. Hoe lang blijft bier houdbaar? Over het algemeen is bier 6 à 9 maanden houdbaar, ongeacht of je dit buiten de koelkast bewaart of in de koelkast. Na opening is bier echter nog maar 1 dag houdbaar en dient het bewaard te worden in de koelkast.
Maar ook het omgekeerde, een te koude slaapkamer (beneden 12 °C), kan een nefaste impact hebben op je slaap. Bij welke temperatuur je het best slaapt, varieert van persoon tot persoon, maar gemiddeld genomen is tussen 16 en 18°C ideaal. Vrouwen en magere mensen hebben het echter doorgaans liever iets warmer.