Om deze dikke yoghurt zelf te maken voeg je room toe aan de melk.Goed mengen en giet het geheel in het yoghurtapparaat.Laat de yoghurt zodra deze klaar is, uithangen in een dubbelgevouwen kaasdoek. Het resultaat is romige dikke yoghurt.
Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk. Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.
Waarom wordt yoghurt waterig? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder.
1 liter melk te maken mengt u 100 gram melkpoeder met 1 liter water (u kunt deze verhouding aanpassen naar uw eigen smaak). U kiest voor de instant variant wanneer de oplosbaarheid extra belangrijk is.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Hoeveel melk voor 1kg yoghurt? Voor 1 liter yoghurt heb je circa 1 liter melk en 100ml yoghurt nodig.
Doe onder in de pot/fles een laagje yoghurt van circa 2 cm. Warm de rauwe melk op tot 40 graden, niet warmer want dan maak je de enzymen kapot die helpen bij de vertering van de melk. Als de melk op temperatuur is doe dan de warme melk bij de yoghurt, roer het goed door en sluit de pot af met een deksel.
Koemelk halfvol: Dit is de meest gebruikte variant en geeft een heerlijke, goed schenkbare yoghurt die iedereen lekker zal vinden. Koemelk mager: heeft naar verhouding meer proteïne omdat het minder vet bevat. Perfect wanneer je extra eiwitten wilt eten.
Bulgaars: milder dan de yoghurt die je kent
Het recept is simpel. Je mengt de melk met een 'yoghurtcultuur': een mix van bacteriën die de fermentatie op gang brengen, in dit geval de Bulgaarse. Net als normale yoghurt rijpt dit mengsel in tanks, wordt dan glad geroerd en afgevuld.
Tijdens het fermentatieproces worden aan de melk twee soorten levende melkzuurbacteriën toegevoegd, 'Lactobacillus bulgaricus' en 'Streptococcus thermophilus' om zo yoghurt te bekomen. Vervolgens wordt die mengeling gekoeld en op de juiste temperatuur gebracht, zodat de bacteriën zich optimaal kunnen vermenigvuldigen.
Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct. Bij de fermentatie van melk naar yoghurt zorgen de melkzuurbacteriën ervoor dat de melksuikers (lactose) omgezet worden naar onder andere melkzuurbacteriën. Door deze omzetting wordt de melk lichter verteerbaar. En de melkzuurbacteriën zijn een prima voeding voor je darmflora.
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Maar natuurlijk kun je ten allen tijden melk gebruiken in plaats van melkpoeder en water. Je kunt er ook altijd voor kiezen om de melk helemaal weg te laten en alleen water te gebruiken. Of je kunt sojamelk gebruiken in plaats van gewone melk.
Poedermelk (ook wel flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding) wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Poedermelk bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten.
Er bestaan verscheidene oplossingen om gewoon melkpoeder te vervangen. Ik denk maar aan amandelmelkpoeder, sojamelkpoeder of kokosmelkpoeder. Het hangt er natuurlijk van af waarvoor het melkpoeder in kwestie dient in het receptuur.
Yoghurtstarter wordt gebruikt om zelf yoghurt te maken van melk. Yoghurt is traditioneel gefermenteerde voeding met bacterieculturen. Yoghurt maak je met een yoghurtmaker of een thermosfles voor de fermentatie op een constante temperatuur van 41 graden gedurende 6 tot 8 uur.
Voeg minstens 1,5% zout toe aan je fermentatie. Dat betekent bijvoorbeeld 15g zout op een kilo kool. Maar ook 15g zout in een pot met bijvoorbeeld 500g plakjes wortel en 500g water (dit worden dan wortel pickles). Dit zout legt alle ongewenste micro-organismen plat.