Sulfiet in je wijn = hoofdpijn? Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
Conclusie. In het debat over hoofdpijn en wijn worden veel tegenstrijdige uitspraken gedaan. In goedkope wijn zouden meer 'slechte' stoffen zitten, zoals sulfiet, histamine en tyramine. Maar deskundigen nuanceren de schadelijkheid van die stoffen en zien bovendien geen verband tussen deze stoffen en goedkope wijn.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect, de urineproductie neemt toe en het lichaam geraakt uitgedroogd. Door de verlaagde vloeistofdruk in de hersenen kan hoofdpijn ontstaan. Door de afbraak van alcohol in de lever komt een giftige stof vrij (aceetaldehyde), die op zijn beurt moet afgebroken worden.
Sulfiet zit van nature in heel wat levensmiddelen, waaronder dus ook wijn. De stof ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft.
Welke wijn bevat het minst sulfiet? Aan rode wijn wordt minder sulfiet toegevoegd dan aan witte wijn. Dit komt omdat blauwe druiven van nature meer conserverende stoffen bevatten. Witte wijn zal zonder toevoeging van sulfiet sneller oxideren en zijn smaak verliezen.
Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.
Bij het merendeel wordt de hoofdpijn veroorzaakt door andere stoffen in de wijn, n.l. de zogenaamde biogene aminen (waaronder histamine, tyramine, phenylethylamine en putrescine), die overigens ook kunnen voorkomen in andere voedingsstoffen, met name in oude kaas.
In tegenstelling tot wat vele mensen denken, wordt de hoofdpijn niet veroorzaakt door het sulfiet dat bij het maken van wijn onmisbaar is. Op de druiven waaruit men de wijn maakt bevinden zich immers een heleboel bacteriën. Sulfiet remt de activiteit van deze bacteriën af en heeft daardoor een ontsmettende werking.
Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van sulfiet in de wijn. Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfiet. Deze mensen krijgen dan ook hoofdpijn van sulfiet. Omdat witte wijn meer sulfiet bevat, krijgen de meeste mensen vaker hoofdpijn van witte wijn dan van rode wijn.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tannine goed voor de gezondheid is. Door tannine wordt je weerstand namelijk versterkt. Hierdoor ben je beter bestand tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld virussen, schimmels en bacteriën.
Tannines zijn in kleine mate niet giftig, ze worden gewoon gegeten door mens en dier. Wanneer een deel van een plant een zeer hoge tannineconcentratie bevat zal een dier in de meeste gevallen afwijzend reageren.
Tannine in wijn is vrij gemakkelijk te herkennen. Tannine geeft een wat drogere of wrangere smaak aan wijn. Wil je weten hoe tannine smaakt, bijt dan een druivenpit kapot, dan proef je het echt heel goed. Ook neem eens een slok koude thee dan proef je ook heel goed de wrange smaak van tannine.
De suikers in de wijn worden omgezet door deze gisting cellen en doordat de gisting cellen aangepast zijn, bevat de wijn geen histamine meer. Histamine kan ook in je voeding zitten, de voeding is dan ook van invloed zijn op je histaminespiegel.
Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.
Hoofdpijn kan door veel dingen komen. Zoals slecht slapen, veel cafeïne of vaak pijnstillers nemen. Aanvallen van hoofdpijn kunnen door migraine komen. Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig.
Een wijn is echt fout en dus slecht op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld kurk, oxidatie, maderisatie of als de wijn kleine belletjes heeft. Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. Bijvoorbeeld naar oude kelders, nat karton of natte hond in een oud vaatdoekje.
Resveratrol is heb bekendst als stof in rode wijn, maar zit ook in pinda's, druiven en moerbeien.
De hoofdpijn gaat vaak gepaard misselijkheid en/of lichtschuwheid en geluidsschuwheid. Sommige factoren kunnen een migraineaanval uitlokken: slaapstoornissen, te lage suikerspiegel, menstruatie, stress, koffie, smaakversterkers, sterke geuren en alcohol.
Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld 'bevat sulfiet(en)'. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.
Rode wijn bevat namelijk histamine, een stof die allergische reacties kan uitlokken. Het kan soms zo erg zijn dat er een zwelling in de neus plaatsvindt, waardoor ademen moeilijk wordt. Geen lachertje. Bij intolerantie gaat u regelmatiger naar een zakdoek grijpen door een vervelende loopneus.
Producten waarvan bekend is dat deze veel sulfiet bevatten, zijn o.a. gedroogd fruit, wijn en mosselen. Maar, dit zijn zeker niet de enige producten. Sulfiet is namelijk een stof die in veel producten is terug te vinden.