De verhoudingen voor een perfecte cappuccino
De totale inhoud van een cappuccino is tussen de 150 en 180 ml. Daarvan is 30 ml espresso, en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. De perfecte laag melkschuim is vervolgens tussen de 0,5 en 1,5 cm dik.
Aan de onderkant van het koffiekopje is een hoeveelheid espresso te vinden. Bovenop deze espresso komt een bepaalde hoeveelheid melk, waarna die laag melk bedekt wordt met een laag melkschuim.
De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Over de hele wereld is de cappuccino een populaire drank. Een cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Deze mengen met elkaar, waardoor de witte kleur van de melk mooi combineert met de kleur van de koffie.
Een cappuccino bestaat uit een derde opgestoomde melk, een derde melkschuim en een derde koffie (een espresso). Gegeven het feit dan een espresso ongeveer 30 ml is, is een ideale cappuccino 90 ml!
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Un cappuccino per favore
Cappuccino is simpelweg een kopje espresso, aangevuld met hete melk en een laag melkschuim. Soms wordt er nog wat cacao overheen gestrooid, maar dit is eigenlijk geen echt Italiaanse gewoonte.
Maar vooruit, halfvolle of magere melk is ook toegestaan. Wat is dan dat poeder op een cappuccino? In veel horecagelegenheden ligt er een dun laagje cacao op de schuimlaag, soms in een mooi figuurtje. Eigenlijk is het volgens de Italianen 'not done' om cacaopoeder toe te voegen, want dit zou de schuimlaag aantasten.
Melkschuim: 3 sec. Warme melk: 2 sec. Melkschuim: 1 sec. Warme melk: 10 sec.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Als je een melkopschuimer gaat aanschaffen, is het verstandig om erop te letten dat deze een antikleeflaag heeft. Deze laag voorkomt dat de melk uiteindelijk gaat aankoeken in je melkopschuimer. Je kunt het zien als een anti aanbaklaag in je koekenpan.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Een cappuccino speciaal is net als een cappuccino een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.
De lekkerste cappuccino kan u eenvoudig zelf maken en hiervoor hoeft u echt niet naar een speciale horeca gelegenheid. Denkt u er echter wel aan dat u ook voor de juiste koffie kiest als u een cappuccino gaat maken? Gewone filterkoffie is anders gemalen dan een espresso koffie, en zal dus anders smaken.
Halfvolle en magere melk missen simpelweg de juiste bestanddelen. Altijd beginnen met koude melk en de luchtbelletjes met de stoompijp zo klein mogelijk maken, zodat er microschuim ontstaat, voor een mooi homogeen schuim.
Als de melk goed wordt gewalst, zal er een glanzende structuur ontstaan. Als het hele proces van melk opschuimen met een stoompijpje optimaal verlopen is dan is er een romige structuur met zeer kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes blijven dan 10 tot 20 minuten. Dit wordt microschuim genoemd.
In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter. Want je wilt namelijk een zachte romige smaak.
Sojamelk bevat veel eiwitten en vitaminen. Vanwege een hoog gehalte aan eiwitten schuimt sojamelk heel goed. Sojamelk bevat meer vet dan andere soorten plantaardige melk en zorgt voor een zoete en romige smaak. Sojamelk is dus geschikt voor een goede, lekkere en gezonde cappuccino.
Een melkopschuimer gebruik je los van je koffiemachine. Hij is erg eenvoudig in gebruik; je schenkt de melk erin, doet de deksel erop en drukt op het knopje. Wel zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten tijdens het gebruik van een melkopschuimer. Hoe je tot het gewenste eindresultaat komt lees je hieronder.
Maar hoe kun je melk opschuimen met melkopschuimer? Met een melkopschuimer kun je zowel koude als warme melk gebruik voor opgeschuimde melk. Het proces is eenvoudig. Je giet melk in de melkopschuimer, drukt op de knop, wacht 90 seconden en voila, je melk is klaar.