Begin met de bodem van de vijver te reinigen. Dit kun je doen door de hele vijver leeg te maken of met een schepnet over de bodem. Nadeel van dit laatste is dat de vissen er onrustig van worden en ook het afval juist weer door de vijver wordt verspreid. De beste manier is eigenlijk met een vijverstofzuiger.
De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.
De makkelijkste bodembedekking voor de vijver is regulier, schoon zand. Zand is echter alleen te gebruiken als er verder niet veel gebeurd in uw vijver. Er is overigens speciaal vijverzand verkrijgbaar. Losse vijveraarde of vijvergrond gebruiken op de bodem is niet aan te raden.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden. Daarnaast levert het veel stress op voor de vissen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Voor het verwijderen van bladeren op het wateroppervlak kan een telescopische schepnet erg handig zijn. Deze is uitschuifbaar waardoor je met een schepnet wat verder de vijver in kunt om bladeren te verwijderen. Een goede schepnet is de Hozelock vijvernet voor blad en algen.
Wanneer moet de vijverpomp schoon worden gemaakt.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd.
U kunt overigens ook een vijverslib verwijderaar huren bij tuincentra of speciale vijvercentra. Met behulp van een vijverstofzuiger kunt u gemakkelijk bladafval maar ook slib uit de vijver verwijderen.
Als je de vijveraarde in plantmanden afdekt met grind, gaan de vissen niet woelen in de aarde en kunnen de vijverplanten ongestoord groeien. Voor moerasbodems geldt dit ook. Een met grind afgedekte bodem geeft prachtig de contouren van de vijver weer en een duidelijk zicht op de vissen.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Een heldere vijver. Vijverplanten zijn belangrijk voor het helder houden van uw vijver. De groep die deze taak voornamelijk voor zijn rekening neemt, zijn de zuurstofplanten. Daarnaast zijn er moerasplanten, oeverplanten en de waterlelies.
Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
Een laag kroos zorgt ervoor dat het water in een sloot of vijver langzaam zuurstofloos wordt. Dit kan leiden tot vissterfte waardoor ook ander dierlijk en plantaardig leven kan verdwijnen.
Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc.
Ligt de vijver vol met eendenkroos dan is verwijderen de enige optie, dat kan handmatig en – in grote waterpartijen – machinaal geschieden. Bij grote vijvers en grachten is bodemslib verwijderen een optie, dé ideale voedingsbodem voor eendekroos.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Een vijver die niet helder is, heeft last van algenbloei. Hierbij kleurt het vijverwater groen en troebel en de groei van zuurstofplanten gaat achteruit. De boosdoeners zijn zweefalgen: microscopisch kleine plantjes die zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen.
Beter is het dus om mineralen toe te voegen door middel van GH+ – Het helpt bij uw vijver algenvrij maken. Op deze manier brengt u de GH waarde in de vijver snel en effectief op gang. Op die manier kan een vijver algenvrij maken dus veel sneller verlopen.
Gewoonlijk gebeurt dit aan de oever van hun waterplas zodat de eitjes door de oeverplanten een beetje bescherming hebben. Een vruchtbaar wijfje wordt gedurig door meerdere mannetjesvissen gevolgd die dan hun zaadcellen of hom uitstrooien over de pas gelegde eitjes.
Vissen in de vijver gezond houden
Zorg altijd voor vijverwater van goede kwaliteit. Gezond, hard vijverwater heeft een vrij constante zuurgraad (pH-waarde). Hierdoor zijn vissen minder gevoelig zijn voor parasieten, schimmels en andere infecties.