Huurverhoging vrije sector gekoppeld aan de loonontwikkeling De inflatie van december 2021 tot december 2022 was 9,7%. De loonontwikkeling in die periode was 3,1%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in het kalenderjaar 2023 maximaal (3,1% + 1 =)
Inflatie eurozone 5,4 procent
Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland zijn volgens de HICP in 2023 gemiddeld 4,1 procent duurder geworden.
met 2% vanaf november 2023. de lonen met 2% vanaf december 2023.
De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,56 punt of met 0,43%. De inflatie op basis van de gezondheidsindex stijgt van 0,87% naar 1,28%. De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in december 125,91 punten. De inflatie voor voeding is in het afgelopen jaar sterk gestegen.
Deze data is afkomstig van het CBS dat maandelijks de mutatie van de consumentenprijsindex (CPI) publiceert, uitgedrukt in in een % verandering t.o.v. een jaar eerder. De gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2023 was 3.9%.
Veelgebruikte indexen zijn Consumentenprijsindex (CPI) , Dienstenprijsindex (DPI) en Producentenprijsindex (PPI) . Prijsindexen laten zien hoe de prijzen van lonen, producten en diensten zich hebben ontwikkeld per maand, kwartaal of jaar.
Het loon van honderdduizenden werknemers in een sector of paritair comité met jaarlijks indexmoment in januari 2023 zal vermoedelijk met meer dan 10% indexeren.
Jaarlijkse indexering in de voorgaande jaren
2022: 1,9 procent. 2021: 3 procent. 2020: 3,5 procent. 2019: 2 procent.
11 procent is een recordstijging sinds de invoering van de automatische loonindexering. De lonen van een miljoen bedienden zullen vanaf 1 januari 2023 geïndexeerd worden.
Indexering van alle lonen? Het tijdstip waarop de indexering van de lonen plaatsvindt, verschilt dus per paritair comité, maar ook de lonen waarop de indexering van toepassing is. Aangezien er geen intersectorale verplichting is om de lonen te indexeren, worden niet noodzakelijk alle reële lonen geïndexeerd.
Elk jaar verhoogt de overheid de alimentatiebedragen met een bepaald percentage. Dit heet indexering van alimentatie. In 2024 is het indexeringspercentage 6,2%.
Wanneer in België de prijzen van bepaalde goederen en diensten stijgen, stijgen ook de lonen en uitkeringen van heel wat mensen. Die automatische loonstijging op basis van de prijsstijging oftewel inflatie is wat we indexering noemen. Met andere woorden: de index volgt de evolutie van onze stijgende levensduurte.
Er bestaat geen wet die een loonindexering oplegt. In sommige sectoren zijn de werkgevers dan ook niet verplicht de lonen van hun medewerkers te indexeren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor werknemers in kinderbijslagfondsen en sociale verzekeringsfondsen (paritair comité 335).
Bij loonindexering is er sprake van een koppeling van de lonen aan de prijsontwikkeling, waardoor de koopkracht van de werknemers gelijk blijft. In de jaren zeventig werden de lonen bij een stijging van de prijsindexcijfers, inflatie, automatisch met een vergelijkbaar percentage verhoogd.
Het samengesteld gewogen prijsindexcijfer wordt berekend door alle partiële indexcijfers te vermenigvuldigen met hun wegingsfactoren.En daarna al deze uitkomsten op te tellen en te delen door het totaal van de wegingsfactoren (zelfde formule als gewogen gemiddelde, alleen iets anders opgeschreven):
De inflatie is de jaar-op-jaarmutatie van de consumentenprijsindex (CPI) en geeft aan hoeveel duurder het leven voor een gemiddeld huishouden in Nederland is geworden in een jaar tijd.
Zakelijke huurverhoging van 10 procent in 2023
Dat was namelijk de consumentenprijsindex (CPI) van 2022 (belangrijke indicator voor inflatie). Betaalde je voorheen 1000 euro per maand? Dan mag je nieuwe huur niet hoger worden dan: 1000 x 1,10 = 1100 euro per maand.
De CPI bevat een breder scala aan goederen en diensten dan de PPI. De consumentenprijsindex wordt gebruikt om zaken als pensioenen en sociale uitkeringen aan te passen aan veranderingen in de kosten van levensonderhoud, terwijl de producentenprijsindex niet zo vaak voor dit doel wordt gebruikt.
Lage inflatie
Na een recordhoogte van 11,6% in 2022, is de inflatie in 2023 gedaald naar 4,1%. We verwachten dat deze in 2024 verder daalt naar 2,9%, en in 2025 met 2,2% dichterbij de beoogde 2% komt. De lagere energieprijzen en de renteverhogingen van de centrale banken zijn hier de belangrijkste oorzaken van.
Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.
Huurindexering is de aanpassing van de huur aan veranderingen in de kosten voor levensonderhoud. Bij de herwaardering van de huur wordt het indexspel gebruikt om het nieuwe bedrag te berekenen. De huurder moet hiervan op de hoogte worden gebracht, zodat hij in de toekomst rekening kan houden met de huurstijging.
Stijging op basis van uurloon 36-urige week
Dat uurloon stijgt in 2024 met 3,75%. Maar vanwege de invoering van het uniforme minimumuurloon stijgt het harder bij een werkweek van 38 en 40 uur. In de tabel staat wat iemands uurloon in 2023 is bij een 36-, 38- en 40-urige werkweek en hoeveel dit stijgt in 2024.
Wanneer echter het paritair comité niets beslist heeft, komt het aan de werkgever toe om te beslissen wat te doen met de lonen van zijn werknemers. Hij heeft namelijk het recht om deze negatieve indexatie toe te passen en bijgevolg het loon van zijn werknemers te verminderen.