Freddo espresso
Echte Italiaanse koffie, maar dan koud. De espresso wordt in een mixer met ijs gemengd zodat er een romige textuur ontstaat.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
Doe een aantal ijsblokjes in een glas en giet er een beetje koffie op. Je hebt niet veel nodig want de koffie heeft een hele geconcentreerde smaak. Voeg daarna naar wens een scheut melk toe, je kunt het ook zonder melk drinken. Vind je de koffiesmaak te sterk voeg dan een scheutje water toe.
Bij de cold brew methode wordt de koffie gezet met koud water. Voor deze methode heb je wel veel geduld nodig zo'n 12 tot 24 uur! Hoe werkt het: je mengt grof gemalen koffie met koud water en laat dit in een gesloten kan, weckpot of cafetière trekken.
IJskoffie bevat minder cafeïne
Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
Vaak gebruik je espresso voor ijskoffie. Vul een groot glas met ijsblokjes, schenk hier de espresso bovenop en voilà, jouw eigen ijskoffie is ready to serve. Wanneer je de koffie romiger wilt, kun je voordat je de koffie bij de ijsblokjes schenkt, koude melk toevoegen aan het glas. Karamel ijskoffie maken?
Laat een pak langhoudbare melk eerst afkoelen in de koelkast. Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Caffè latte freddo is gelijk aan normale caffè freddo maar wordt geserveerd met extra melk. Eigenlijk is het dus een ijskoude caffè latte.
Doe in een "shaker" 2 eetlepels water met 2 theelepels instant koffie (Nescafé frappé Classic) en suiker naar smaak. Het lekkerst wordt de frappé gemaakt met "Nescafé classic' die je in Griekenland kunt kopen.
Doe 1 shotje espresso in het glas en meng met 1 theelepel pistachearoma. Schenk het blikje ijskoude blikje Douwe Egberts Ice Mocha Latte erbij en roer goed door. Voeg de gecrushte ijsblokjes erbij.
Koude koffie is een goede voeding voor planten. Het drankje bevat namelijk potassium en magnesium, wat de groei van de planten bevordert. Het advies is om één keer per week koude koffie te mengen met water, één deel koffie op vier delen water en besproei hiermee de planten.
Er liggen ijskoffies in het gewone schap: die moet je zelf thuis koud zetten, zoals de espresso macchiato van LIDL. Verder hebben wij voorgekoelde ijskoffies uit de koeling van de supermarkt geproefd. IJskoffie bevat overigens geen ijs(blokjes) zoals de naam doet verwachten.
Het verschil tussen een frappuccino en een ijskoffie is, dat de frappuccino gemixed is met ijsklontjes tot een soort milkshake. Soms gaat er ook vanille-ijs en slagroom in. Deze ijskoffie is gewoon een koude koffie met ijsblokjes en een beetje melk. Veel minder calorieën dus.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Giet de koffie over de ijsklontjes heen, en voeg melk of (slag)room naar smaak toe. Let wel op, want hoe langer je erover doet om je ijskoffie op te drinken, hoe slapper hij wordt doordat de ijsklontjes langzaam smelten.
Je zet een 'gewone' koffie maar dan met koud water. Laat de koffie minimaal 16 uur staan. Je kunt 'm makkelijk twee weken bewaren in de koelkast.
De smaak van cold brew is echt anders dan met heet water gezette koffie: zachter, zoeter en nauwelijks bitter. Dergelijke koude koffie, gezet met koud water, was populair bij de Nederlandse kolonisten op Java in de 19e eeuw.
Cold brew koffie is niet hetzelfde als ijskoffie. Het is eerder het jonge, hippe zusje. Ijskoffie wordt warm gezet en daarna afgekoeld, terwijl bij cold brew gemalen koffie vermengd wordt met koud water, hierna 12-24 uur in een afgesloten bak moet trekken, om vervolgens gefilterd te worden.