Natuurlijk slaapmiddel: zo maak je bananenthee. Als je niet goed kunt slapen, trek dan eens thee van een banaan. De mineralen kalium en magnesium in de vrucht en vooral in de schil zouden een kalmerend effect hebben. Gezondheidsgoeroe Lou Arnold zweert bij haar natuurlijke slaaprecept voor bananenthee.
Gebruik hiervoor zeker een rijpe schil. Snij de uiteinden eraf en leg de bananenschil daarna in een kookpot gevuld met water.De schil moet volledig onder water staan.Kook 'm 10 minuten et voilà: je bananenthee is klaar!
Voor één kopje thee, heb je één banaan nodig. Zorg dat je de banaan goed wast en ontdoe hem daarna van zijn topjes. Doe de banaan (met schil) in een pannetje met heet water (2,5 mok) en kook deze ongeveer tien minuten et voilà!
Dankzij de grote hoeveelheid kalium en fosfor, is bananenschil een wondermiddel voor planten. Laat de schillen 2 dagen weken in water, voeg daarna 1 deel van het geïnfuseerd water toe aan 4 delen kraanwater en geef aan je planten als natuurlijke meststof. Herhaal dit ongeveer één keer per maand.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Ja, het bestaat! En het is ook nog eens heel lekker. Om bananenschilthee te maken, doe je de bananenschil in een pan met water en laat je hem tien minuten zachtjes koken. Gebruik een tang om de schil te verwijderen en voeg naar smaak wat honing of suiker toe.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Het eten van een banaan heeft een directe invloed op onze hersenwerking en ons centrale zenuwstelsel. Ze geeft een goed humeur en helpt tegen stress en vergeetachtigheid. Bananen helpen mee om de darmen te reinigen, beschermen het maagslijmvlies en neutraliseren het teveel aan maagzuur.
In plaats van de schillen door de bodem te werken, kunt u ook bananenwater maken. Daarvoor laat u bananenschillen 48 uur in water weken.Haal dan de schillen eruit en vul het aan met nog 4 delen water. Geef dit water 1 keer per maand als plantenvoeding aan uw planten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Bananen op zich zijn geen dikmakers. Of je al dan niet aankomt, hangt af van het feit of je tijdens de hele dag meer energie opneemt dan je verbruikt. En een banaan van 105 kcal met tal van goede voedingsstoffen en vezels levert dus geen zinloze calorieën, maar draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
De antioxidanten doen wonderen voor je huid.Je voorkomt rimpels als je de schil over de huid heen smeert en voor een half uur laat zitten. Was het er daarna goed af en je zult naar verluidt al snel resultaat zien.
Bananenschil bevat veel vitamine A en mineralen die een droge huid verminderen. De aanwezige enzymen zorgen voor een gezonde, frisse huid. Was je gezicht eerst met water een neutrale zeep, leg daarna de schil over je gezicht en laat opdrogen. Daarna goed afspoelen.
Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Kort daarna daalt die bloedsuikerspiegel weer.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Denk hierbij aan groente- en fruitafval, zoals een bananen- of sinaasappelschil of appelklokhuis. Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren.
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Nee, dat mag niet. De wet schrijft duidelijk voor dat je geen afval mag achterlaten waar het niet hoort. En daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen fruit of ander afval.
Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, zorgt ervoor dat je planten een boost krijgen en beter zullen groeien. In de tuin kan je de bananenschillen gewoon onder je struiken en planten leggen: ze composteren en voeden zo op een heel natuurlijke manier de bodem.