Was de paprika onder koud, stromend water om vuil te verwijderen. Snijd dan de paprika recht doormidden. Verwijder nu met je handen of het mes de steel. Snijd de twee paprika helften nogmaals doormidden.
De makkelijkste manier om een paprika te snijden vind ik door eerst de bovenkant te verwijderen. Met een scherp mesje snijd je rondom de bovenkant waarna je deze als een deksel van de paprika kan verwijderen. Als de bovenkant een beetje vast zit draai je hem gewoon een beetje rond om de zaadlijsten te breken.
Rauwe paprika's schil je bij voorkeur met een dunschiller. Wanneer de paprika gegaard verwerkt wordt, kan je de vrucht ook vooraf roosteren in een hete oven of zwart blakeren met een gasbrander. In de beide gevallen kan je de dunne schil makkelijk verwijderen, maar dan zal het vruchtvlees (minstens deels) gegaard zijn.
De paprika's voor gebruik wassen, door midden snijden en de zaadlijsten verwijderen. Vul een helft met bijvoorbeeld gehakt. Of rooster de puntpaprika in z'n geheel op een grillplaat of de barbecue.
De zaden van een paprika hebben weinig smaak en zijn zelden of nooit van nut voor de structuur van een bereiding. Daarom worden ze meestal verwijderd. De zaden van een hete peper, zoals de chilipeper, bepalen mee hoe 'heet' een bereiding smaakt.
Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
De schil van de paprika is agressief van smaak. Sommige mensen worden er misselijk van of krijgen de scherpe smaak de hele dag terug. U kunt dit voorkomen door de schil ervan af te halen. Trouwens, de schil bevat geen voedingswaarde.
De puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Zo snijd je een paprika
Snijd eerst de bovenkant en de onderkant van de paprika. Verwijder de zaadlijsten, snijd één kant open en maak er reepjes of blokjes van. In een reactie laat ze weten dat ze ook de bovenkant en de onderkant nog opsnijdt, om zo voedselverspilling te voorkomen.
Er zijn veel methodes om een paprika te snijden. Snijd bijvoorbeeld eerst het kontje en de bovenkant (het kapje) van de paprika.
Vruchtgroenten, zoals zoete puntpaprika, bewaar je niet in de koelkast. Vruchtgroenten willen namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijft zoete puntpaprika tot een week goed.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Dus ook zoete paprika of puntpaprika kan op dezelfde manier worden ingevroren, en ook pepers. Ook gerechten met daarin paprika kunnen worden ingevroren, maar er is wel één uitzondering, en dat gegrilde paprika. Zou je deze invriezen blijft er na het ontdooien een hoop paprikaslijm met stukjes over.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
In hapjespan (of grote koekenpan) olie verhitten. Paprika op halfhoog vuur ca. 3 minuten roerbakken.
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Paprika is gezond!
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Gele paprika is een van de meest gezonde groenten die er bestaan. Met slechts 100 gram gele paprika kom je al ruimschoots aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit draagt onder andere bij aan de vorming van bindweefsel, opname van ijzer en een sterk immuunsysteem.
Houdbaarheid verlengd
Vooral bij biologische komkommers, waarvan er minder per dag worden verkocht dan de gangbare komkommers en omdat bij komkommers de houdbaarheid relatief kort is, is het voordeel van het plastic dat er minder komkommers hoeven te worden weggegooid.
Het zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven in de schappen van de supermarkt en dat ze beter beschermd blijven tijdens het vervoer. Anders zou er veel meer moeten worden weggegooid. Dat zorgt weer voor een toename van voedselverspilling, met een veel hogere impact op het milieu dan de recyclebare folie.
Omdat groenten nog een aardige weg afleggen, worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf.