De PICO-methode helpt om tot een constructieve onderzoeksvraag te komen en daarmee waardevolle onderzoeksresultaten om je vraag mee te beantwoorden. Wanneer een onderzoeksvraag aan de vier PICO-criteria voldoet, is de kans groter dan je vraag goede zoekresultaten oplevert.
De PICO methode is een hulpmiddel om een probleem of kwestie om te zetten in een onderzoekbare vraagstelling (ook wel onderzoeksvraag) voor onderzoek.
Waarom gebruik je PICO bij onderzoek? De PICO helpt jou dus bij het doen van onderzoek. Op internet en in boeken is oneindig veel informatie te vinden en al helemaal op medisch gebied. Een groot deel van die data is onbetrouwbaar of oud.
observationele studie waarbij proefpersonen met en zonder een risicofactor in de tijd gevolgd worden, met als uitkomst het al dan niet optreden van een bepaalde aandoening.
Bij een diagnose hoort een bepaalde prognose: een oordeel over het te verwachten beloop. Na het stellen van de diagnose is het in de meeste gevallen mogelijk een behandeling in te stellen of daarvoor naar een ander te verwijzen (b.v. fysiotherapeut, specialist).
De eerste stap om tot een juiste onderzoeksvraag te komen is het beantwoorden van de vraag 'waarom ga je onderzoeken, evalueren of monitoren? ' Het beantwoorden van deze vraag geeft je een beeld van het soort onderzoeksvraag dat je gaat stellen, welke informatie je nodig hebt en welke antwoorden je nodig hebt.
Wat is wondverzorging met negatieve druktherapie (PICO)?
We plaatsen een plakkend schuimverband op de wond en sluiten daar een pompje op aan. Dit pompje zuigt continu lucht en overtollig wondvocht weg. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de wond.
Een paar voorbeelden
Een goede onderzoeksvraag bevat dus altijd 3 of 4 aspecten om hem goed af te bakenen: Wat? Wanneer? Waar? Wie?
Een PICO is het startpunt voor een CAT: Critically Appraised Topic. Zie verder: Leerlijn wetenschappelijke vorming. Een goede CAT bevat de volgende elementen: Expliciete vraag.
Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse praktijk. Andere benamingen zijn: Best Evidence Topic (BET), of Critically Appraised Literature (CAL).
Wat is een CAT? Een CAT is een Critically Appraised Topic (een kritisch beoordeeld onderwerp). Dat is een korte samenvatting en kritische beschouwing van de best beschikbare wetenschappelijke literatuur waarmee je een scherp omschreven klinische vraag kunt beantwoorden.
Hoe lang heb ik deze V.A.C.- therapie nodig? De duur van de vacuümtherapie hangt af van het type en de ernst van uw wond, van het genezingsvermogen van uw lichaam, medicatiegebruik en van het gewenste resultaat. Uw behandelend specialist zal beslissen wanneer het doel bereikt is.
Negatieve druk therapie is een actieve wondbehandelingsmethode waarbij er een vacuüm wordt gecreëerd in het wondgebied. Deze therapie wordt ook wel V.A.C. ® Therapie (Vacuum Assisted Closure) genoemd.
Je start niet met negatieve druktherapie bij de aanwezigheid van necrotische wonden, fistels naar organen, maligne weefsel in de wond, een onbehandelde osteomyelitis en de nabijheid van blootlig- gende bloedvaten, zenuwen, organen of botfragmenten.
Een goede vraag is een open vraag. De vraag is niet goed als het antwoord simpelweg 'ja' of 'nee' is. Een goede vraag is duidelijk geformuleerd. De vraag is niet goed als een ander er vragen bij moet stellen ter verduidelijking.
Begin hoofdvragen bijvoorbeeld met de volgende woorden: 'in hoeverre', 'welke' of 'wat'. Hiermee kun je gemakkelijk een open vraag formuleren en een breder onderzoek doen. Voorkom echter het gebruik van 'waarom' in je hoofdvraag. Dit maakt je onderzoek te breed en niet specifiek genoeg.
Hoe ziet een hoofdvraag eruit? De hoofdvraag bestaat vaak uit meer dan één deel, bijvoorbeeld een beschrijvend deel gevolgd door een verklarend deel. Je wilt bijvoorbeeld eerst onderzoeken welke ontwikkelingen er plaatsvinden, voordat je de oorzaken van deze ontwikkelingen gaat achterhalen.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
In een prognose kijk je een bepaalde periode vooruit, bijvoorbeeld een kwartaal of hooguit een jaar. Een begroting maak je voor een afgebakende periode, bijvoorbeeld het jaar 2016. Waar een prognose steeds kan worden bijgesteld, stel je een begroting een keer op en verander je die daarna niet meer.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.