Echte kattenliefhebbers roepen het al langer, maar nu is het bewezen: je poes luistert wél naar zijn naam. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Scientific Reports.
Dit is geweldig nieuws voor je kat, want hoe meer je zijn naam gebruikt, hoe sneller hij zal leren dat het zijn naam is. Zeg de naam van je kitten of kat herhaaldelijk tijdens plezierige ervaringen, zoals wanneer hij eet of wanneer je hem aait of met hem speelt. Als je kat stout is geweest, roep dan nooit zijn naam.
Behalve ie-klanken gebruiken katten in hun eigen taaltje ook r-klanken (als ze spinnen), m-klanken (als ze miauwen) en s- of sh-klanken (als ze blazen). Kattennamen met die klanken erin pikken ze dan ook het snelst op.
Katten luisteren écht naar hun naam als baasjes ze roepen. Uit een reeks verschillende woorden zouden huiskatten de eigen naam kunnen herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van de Japanse universiteit Sophia University.
De dieren hechten waarschijnlijk geen betekenis aan hun specifieke naam. Waarschijnlijk hebben ze enkel geleerd om het geluid van hun naam in verband te brengen met bijvoorbeeld voedsel. Maar toch, je kat herkent zijn naam dus wel. Ook al is het alleen maar omdat hij honger heeft.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.
Hoewel studies hebben aangetoond dat het langetermijngeheugen van een kat wel 200 keer zo lang kan meegaan als dat van een hond, zijn katten zeer selectief in wat ze zich herinneren. In principe herinneren katten zich alleen wat hen ten goede komt.
Je kat trainen om te knuffelen
Probeer bijvoorbeeld met een comfortabele fleecedeken op schoot te zitten zodat de kat een heerlijk zachte ondergrond heeft. Je kunt een kat ook lokken door wat catnipspray of valeriaan op het dekentje te doen. Ligt de kat op je schoot? Begin dan voorzichtig met het aaien van de kat.
Veel katten hebben volgens mij toch al twee namen: een 'officiële' en eentje voor dagelijks (roep)gebruik. Maar als het beter voor je voelt, kun je je natuurlijk gewoon de oude naam van je nieuwe kat blijven gebruiken.
Kattengedrag en lichaamstaal
Als kattenbaasje is het altijd leuk om te leren hoe je het gedrag en de lichaamstaal van je kat kunt interpreteren. De lichaamstaal van een kat spreekt duizend woorden en een kat kent een ruime variatie van verschillende stemmingen.
En de winnaar is…
De populairste kattennaam van 2021 is geworden: Simba! Roep je Simba dan hoor je waarschijnlijk alle katten van de buurt spinnen. In 2020 stond deze naam ook al op nummer 1 en stond Luna ook op nummer 2.
Een kitten is de naam van jonge katjes totdat ze ongeveer een half jaar oud zijn.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren. Bijvoorbeeld van de planten in de tuin.
Katten kunnen niet goed scherpstellen. Ze kunnen het best zien als een object ergens tussen de 2 en 6 meter weg is. Objecten dichterbij dan 25 cm kunnen ze zeker niet scherp zien! Gelukkig hebben ze ook snorharen die op die korte afstand het werk kunnen overnemen.