Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt al bij 60 dB. Een luidkeels huilende baby slaagt erin – net als een motorfiets – ongeveer 80 dB te behalen. Wie graag een discotheek bezoekt, stelt zich bloot aan een geluidssterkte (max. 110 dB) die vergelijkbaar is met een drilboor of een cirkelzaag.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB. Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Zolang er geen gezondheidskundige richtwaarde is te noemen, kan worden uitgegaan van de WHO-advieswaarden (45 dB Lden en 40 dB Lnight).
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
Hoe groter de afwijkingen in dB, hoe ernstiger het gehoorverlies is: Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Tijdens het centrifugeren ligt het geluidsniveau van een wasmachine tussen de 70 en 80 dB. Wasmachines met een geluidsniveau van 73 dB of minder tijdens het centrifugeren, worden daarom “stille” wasmachines genoemd.
Om je een idee te geven hoeveel geluid huishoudelijke apparaten uitstoten: een hogedrukreiniger stoot geluid af van zo'n 108 dB, een haardroger 85 dB en een bladblazer 105 dB. Bij gebruik van deze apparaten is het van belang om gehoorbescherming te dragen.
Heb je een prima gehoor, dan kun je geluiden vanaf 0 decibel (dB) horen. Heb je een gehoorverlies tussen de 0 en 30 decibel, dan is sprake van lichte slechthorendheid. Hoe meer jouw gehoorverlies in de buurt van de 30 decibel komt, hoe meer moeite je hebt met het verstaan van gefluister of een gesprek op afstand.
Hinderlijk geluid is lawaai in de werkomgeving dat een werknemer stoort bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden en valt doorgaans niet in de categorie 'schadelijk geluid'. Geluidsniveaus hoger dan 80dB(A) gelden als schadelijk.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). 30 dB klinkt zo zacht als gefluister. 50 dB klinkt als een rustige woonwijk.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Speel je muziek op je terras, luidkeels vanuit je auto, of vanuit je open slaapkamerraam. Kiezen voor superluidruchtig kan helpen je buren te irriteren, net als het spelen van ongelofelijk irritante of zich herhalende popmuziek waarvan je kunt verwachten dat het in zijn hoofd gaat zitten en hem of haar stapelgek maakt.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.