DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
KiK – Goedkope winkels Duitsland
De winkel is vergelijkbaar met de Zeeman en de Action, het aanbod aan kleding (vrouwen, mannen, kinderen) is erg ruim en je kunt er veel frutsels en woonaccessoires vinden. En dit alles voor een fijn prijsje. Voor plussize fashion (mannen en vrouwen) kun je ook terecht bij deze winkel.
Nederland 10,1% duurder
De prijzen zijn in Duitsland gemiddeld 1,5% hoger dan het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten. In Polen ligt het niveau 43,5% daar onder, in Tsjechië is dat 29,4%. Het duurste EU-lid is Denemarken, daar zijn consumenten 39,6% duurder uit dan het gemiddelde.
Als je levensmiddelen wil kopen, dan liggen de Lidl en Aldi natuurlijk voor de hand, dit zijn de bekendste en goedkoopste Duitse supermarkten.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend.
Ook kleding kun je in Duitsland je kleding iets goedkoper aanschaffen. Kleding valt onder het hoge BTW tarief: dat is in Nederland 21 procent en in Duitsland 19 procent. Het scheelt dus maar een klein beetje, maar als je meerdere kledingstukken koopt, kan het op de bon uiteindelijk toch weer een paar euro's schelen.
Boodschappen doen in Duitsland was vier jaar geleden een stuk goedkoper dan in Nederland, en is dat nog steeds zo, blijkt uit een prijsvergelijking.
Tabak is in Duitsland beduidend goedkoper en dat zit hem in de accijns en een lagere btw-tarief van 19 in plaats van 21%. Een pakje Marlboro kostte in 2015 in Duitsland 5,20 euro terwijl je in Nederland er 6,20 euro voor weglegt. Een wezenlijk verschil voor een roker die 5 pakjes per week nuttigt.
De Consumentenbond noteerde in april 2022 de prijzen van 175 A-merk producten bij 12 landelijke supermarktketens. Dirk is het goedkoopst voor A-merken. Die zijn daar 7% goedkoper dan gemiddeld. Spar is de duurste supermarkt.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Vlak over de grens in Duitsland heb je in winkelsteden zoals Bad Bentheim, Münster, Aachen, Nordhorn, Bocholt, Emlichheim, Lingen en Ahaus een groot aanbod van te gekke winkels. Net even iets anders dan je gewend bent.
Duitsland: sigarettenautomaten op straat
Voor een klein pakje Marlboro betaal je 7,20 euro in Duitsland." Iets goedkoper dan in Nederland dus. Iets lagere prijs, iets hoger percentage rokers.
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. Vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag. Kies een supermarkt uit waar gratis kan worden geparkeerd.
De basisproducten van de discounters waren aan de kassa praktisch hetzelfde, met een licht voordeel voor de Aldi. Ook de merkartikelen verschilden onderling niet in prijs. Het grote verschil tussen Aldi en Lidl werd gemaakt door de groente- en fruitprijzen. Hier was de Lidl beduidend duurder dan de Aldi.
In tegenstelling tot Nederlandse supermarkten mag de ReWe ook sterke drank verkopen. Een hier gemaakte fles Bokma is daar €5 goedkoper en de prijzen voor wijn liggen er ook iets lager. Het aanbod is enorm. Sigaretten scheelt 60 cent per pakje.
Ook de melk is in Duitsland goedkoper, voor een pak halfvolle melk ben je in Nederland 0,95 euro kwijt en in Duitsland 0,75. Voor een komkommer kun je dan weer beter in Nederland zijn. Daar betaal je 0,95 voor, dat is vijftig cent goedkoper dan in Duitsland.
Frisdranken uit Duitsland zijn goedkoper dan de Nederlandse versie. Zo wordt Nederlandse Coca Cola niet eens in Nederland maar in België gebotteld. Nederlandse Coca Cola en Fanta producten bestaan dus eigenlijk niet. Wilt u niet meer betalen voor hetzelfde frisdrank product?