Door efficiënt naar tekst te kijken met de juiste snelleestechnieken kun je sneller lezen. Snelheid helpt je bovendien om je beter te kunnen concentreren. Als je jezelf beter kunt concentreren begrijp je de tekst die je leest sneller en beter. Begrip is noodzakelijk om en een tekst te kunnen onthouden.
Kies je leestijd
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
Om het leestempo te verhogen kun je je kind het beste laten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gebruik lekker veel variaties, lees boeken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind, wissel het zelf lezen af met samen lezen of voorlezen en beloon!
'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven. Maar ik heb de hele Harry Potter-reeks (ruim 3.000 bladzijden, nvdr.) uitgelezen in één maand tijd, en dat bovenop mijn drukke baan en de zorg voor mijn vier kinderen.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Langzaam lezen komt doordat onze ogen de neiging hebben terug te springen naar woorden die ze net gelezen hebben. Deze automatische terugsprongetjes verbeteren het tekstbegrip niet en vertragen de snelheid van lezen enorm. Lees daarom met een pen of vinger!
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur.Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Snellezen is de aangeleerde vaardigheid om zonder begripsvermindering aanzienlijk sneller dan gemiddeld te lezen. Leessnelheid wordt meestal aangeduid in 'wpm', woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid bedraagt rond de 240 wpm.
Lezers en leestijd
'Medium' lezers lezen ongeveer 45 minuten per dag en 'lichte' lezers besteden gemiddeld 15 minuten per dag aan lezen. De fervente lezers hebben meer vrije tijd (50 uur per week) dan de medium (43 uur) en lichte lezers (40 uur) en de niet-lezers (41 uur).
Nederlanders lezen afgerond gemiddeld zeven (6,6) gedrukte en drie (3,3) digitale boeken per jaar. Daarnaast luisteren ze afgerond gemiddeld een (0,8) luisterboek per jaar. Opgeteld is dit goed voor afgerond in totaal elf boeken. In 2021 en 2022 lazen Nederlanders gemiddeld twaalf boeken.
Tussen de vijf en tien jaar leren kinderen zelfstandig lezen. Dit gaat stap voor stap.
Lezen stelt je in staat inzichten op te doen over de maatschappij waarin je leeft en kennis te verwerven over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen train je je fantasie en je verbeelding; je leert je inleven in anderen en ontwikkelt empathie.
De snelste lezer
De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg zou er echter nog geen seconde over doen, en de volledige Taalkalender leest hij niet in een jaar, maar in slechts drie minuten uit. Deze Guinness-recordhouder leest namelijk 25.000 woorden per minuut.
Lees je (niet) blind
Momenteel is lezen de belangrijkste oorzaak van bijziendheid. Maar de impact van smartphones en tablets op onze ogen wordt steeds groter. Naast educatief gebruik brengen kinderen steeds meer vrije tijd achter deze schermen door. Hun ogen zijn voornamelijk bezig met dichtbij kijken.
Denk daarbij aan je houding en focus (rust, ritme, muziek), en aan het dusdanig snel aanwijzen van de tekst, dat je het niet hardop in je hoofd kunt oplezen. Blijf doorlezen (spring niet terug) en lees steeds meer woorden tegelijk (grotere en snellere fixaties).
Met verhalen geven we zin en betekenis aan de wereld. Hoe beter je kunt vertellen en luisteren, hoe slimmer je bent. Lezen draait niet alleen om mooie, leerzame verhalen, je traint er ook je intelligentie mee.
Een gemiddelde lezer leest 225 woorden per minuut. Doe de test hieronder en ontdek hoe snel jij leest!
Rol. Olaf de Groot, Maak je niet druk om het aantal woorden, die 40.000 kun je uitsmeren over 100 of 200 pagina's afhankelijk van het formaat boek, lettertype en lettergrootte.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.
Nederlanders lezen een boek van 250 pagina's gemiddeld in 4 uur uit. Per jaar lezen we 9 boeken per jaar, zo blijkt uit gegevens van KVB Boekwerk.