Zo start je de presentatie op een interactieve wijze. Denk goed na over wat voor vraag je zal stellen. De kern van jouw verhaal moet in de vraag terugkomen. Gebruik vragen die beginnen met wat als …”, “heb je ooit gehoord dat …” of “stel je voor …”.
Een creatieve presentatievorm is het geven van een presentatie door middel van een video. Je kunt bijvoorbeeld een video opnemen met een camera en deze afspelen voor het publiek. Echter, het publiek luistert liever naar een live persoon in plaats van een opgenomen video.
De diavoorstelling start nu. Met een muisklik gaat u naar de volgende dia. Met een klik op de rechtermuisknop > Vorige kunt u eventueel naar de vorige dia. Met een druk op de Esc-toets sluit u af.
Vertel beknopt en globaal welke opleiding je hebt gedaan en welke functies je hebt bekleed. Wees authentiek en vertel wat je werkelijk beweegt. Laat iets van jezelf zien, bijvoorbeeld wat je werkwaarden of loopbaanankers zijn. Het gaat niet zozeer om de feiten en details, die hebben de interviewers al in je cv gelezen.
Een ijsbreker zorgt ervoor dat de spanning verminderd wordt, het maakt je presentatie comfortabeler en je begint zekerder aan je presentatie. Je kan ijsbrekers op verschillende manieren introduceren. Bijvoorbeeld door middel van een live word cloud of door je publiek een open vraag te stellen via Sendsteps.
Elke presentatie kent drie vaste elementen: een begin, een einde en een deel daartussen – oftewel een inleiding, een kern en een slot. Deze opbouw is ook wel bekend als de basisstructuur.
Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is. Langere presentaties kunnen uiteraard wel, maar als je ze niet goed inricht, leveren ze niet meer op.
Het enige dat je moet weten: ben je een snelle, gemiddelde of langzame spreker. Bij toespraken spreken we in Nederland zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Pakkende beginzin. De inleiding van een essay begin je met een pakkende beginzin. Dit is een eerste zin (of twee) die de lezer direct boeit en betrekt bij jouw essay.
In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.
Zo is het voor de lezer logisch wanneer je de stelling introduceert. Nadat je de stelling expliciet genoemd hebt, vertel je aan de lezer wat jouw standpunt is. Je vertelt dus of je voor of tegen de stelling bent. Tot slot besteed je in de inleiding aandacht aan wat jij gaat doen in dit betoog.