Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan piepen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een piep-effect bij de hond.
Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen.
Een hond die piept hoeft niet altijd pijn te hebben; hij kan ook bijvoorbeeld piepen omdat hij zin in iets lekkers heeft of als hij het ergens niet mee eens is. Als jouw hond piept, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het is echter wel aan te raden om het piepgedrag van jouw hond in de gaten te houden.
Als een hond jankt of piept, denken we vaak dat er iets mis is, maar in dit geval is het juist heel positief en grappig. Als je hond zonder duidelijke reden begint te janken, hij geeft verder geen signalen dat hij een plasje moet of vrolijk is, kan dit wijzen op pijn en andere lichamelijke problemen.
Beloon uw pup met een kleine snack zodra hij weer stil en rustig is, maar ga vervolgens meteen weer bij hem uit de buurt. Wees ook niet té enthousiast omdat hij anders misschien zal denken dat u zijn gejank beloont. Herhaal deze stap elke keer dat uw pup stopt met janken.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Een hond kan janken omdat ze opgewonden, gespannen/onrustig, gefrustreerd, of angstig zijn. Opwinding gaat gepaard met veel springen, cirkelen en soms ook blaffen. Onrust gaat gepaard met nerveus heen en weer lopen en een onzekere lichaamstaal – oren en staart naar beneden, constant rondkijken.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden. Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag!
Hier kun je aan werken door je hond dingen te doen geven waar hij zich mee kan vermaken, zodat hij langzaam aan minder aandacht van jou nodig heeft. Denk aan een hondenpuzzel, speurspel of vul een Kong met iets lekkers waar hij even zoet mee is. Hij krijgt zo meer zelfvertrouwen en wordt wat minder afhankelijk van je.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.