Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Een ander trucje om een zwaardere stem te krijgen is om vlak voordat je gaat praten een slikbeweging te maken. Je hoeft niet echt iets door te slikken. Probeer je gewoon voor te stellen dat je iets doorslikt en zeg vervolgens wat je wilt zeggen. Als het goed is klinkt je stem dan iets lager dan normaal.
Hoe groter je longen, hoe harder je stem
Zoals je longinhoud: hoe groter de klankkast, hoe harder het geluid. De vorm van je stembanden is ook belangrijk. Hoe langer ze zijn, hoe lager je stem is. En een lage stem klinkt meestal ook harder.
Een zwarte stem is warm, levendig en swingend. Klinkt vloeiend met tussenklanken. Ze klinken meestal krachtig, met gemak gezongen. Je zult heel zelden een iele,schrille stem horen zoals bij blanken wel het geval kan zijn.
Voor je in woede uitbarst nadat je kind je in het rood heeft gebracht, adem je diep in en denk je na wat je zal zeggen én hoe je dat op een rustige manier kan doen. Adem in, adem uit, sluit je ogen en draai je even om of neem een time-out om zelf tot rust te komen.
Bij jongens wordt tijdens de puberteit de toon van de stem lager onder invloed van hormonen ('baard in de keel'). Het is mogelijk om op volwassen leeftijd de toon van uw stem te veranderen. Met lasertherapie kunnen we de stembanden aanpassen waardoor de toon van uw stem hoger wordt.
In het strottenhoofd zitten spieren die we de stembanden noemen. Als je je stem gebruikt, dan duw je lucht door de speelt tussen de stembanden. In de puberteit groeit het strottenhoofd door geslachtshormonen en worden stembanden langer en dikker. Hierdoor wordt de toon van je stem lager.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Dysartrie ('dys' betekent niet volledig en 'artrie' komt van articuleren, uitspreken) is een spraakstoornis die het gevolg is van een aandoening in het zenuwstelsel. Deze aandoening verstoort de werking van één of meer spieren die bij het spreken betrokken zijn.
Naast je natuurlijke stemgeluid, kun je om verschillende redenen harder gaan praten. Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft. Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken.
Oefen op overtuiging
Hoewel niet iedereen van nature een overtuiging in de stem heeft, is het goed aan te leren. Het is een kwestie van je stem op een andere manier gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan volume of spreektempo. Duidelijk praten en kracht in je stem leggen maken je meteen al een stuk overtuigender.
Als een kind een schelle stem heeft, betekent dit dat hij erg hard en fel praat en soms kan het wat 'krakerig' klinken.
Een goede intonatie is van belang voor het begrijpen van de betekenis van uw presentatie. Ook voorkomt dit een monotone toon. Een presentatie wordt monotoon als jij te zacht praat of binnensmonds. Ook weinig pauzes of vaak euh zeggen komt jouw presentatie niet ten goede.
Die verschillende hoogtes in je stem bij het uitspreken van zinnen noemen we intonatie. Aan de intonatie is te horen waar de zin begint en eindigt. In het geval van een belangrijke mededeling leg je de klemtoon op dit onderwerp. Je doet dit door je stem hoger, luider, langzamer en krachtiger te maken.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
Bij het ouder worden veranderen de stembandspieren mee; ze verliezen volume. Hierdoor ontstaat er een dunnere stem die vaak wat meer kraakt en wat minder krachtig is. De stembanden staan soms wat hol (= presbyfonie) en sluiten minder goed.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.