5. De das. De das houdt vooral van courgettes. Dassen graven onder een hek door.
Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo'n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.
Water. Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn. Acht uur zon per dag is voor deze groenten echt wel een minimum om vruchten of bloemhoofden te kunnen plukken.
Er leven heel wat beestjes in je moestuin. Bladluizen, lieveheersbeestjes, slakken, (gal)wespen, egels, vogels, vlinders, … Ga ze liever niet te lijf met verdelgers, maar laat de natuur haar gang gaan. Richt je tuin in voor zo veel mogelijk dieren.
Er zijn twee groepen schadelijke insecten: zuigende en vretende insecten. Zuigende insecten zoals bladluizen, witte vliegen en tripsen zuigen plantensap uit de plant en veroorzaken zo zuigschade. Bladeren krullen op en de plant voelt plakkerig aan door de suikerachtige honingdauw die ze uitscheiden.
Verwijder aangetaste takken of bladeren met bijvoorbeeld bladluis. Gooi die niet op je composthoop, maar bij het gft-afval. Anders breng je de beestjes later zelf weer terug in je tuin. Insecten op jonge scheuten kun je met de hand verwijderen of met een stevige waterstraal.
Vleesetende planten zijn er in allerlei soorten en maten. Sommigen grijpen hun prooi tussen hun dichtslaande kaken, anderen vangen ze in het kleverige goedje op hun bladtentakels en bij weer anderen kukelt een nietsvermoedend prooi in een diep bekervormig blad waaruit ontsnappen vrijwel onmogelijk is.
Courgettes doen aan zelfbestuiving en kruisbestuiving waarbij één mannelijke bloem voldoende stuifmeel heeft om tot wel 20 vrouwelijke bloemen op eigen en andere planten te bestuiven. Het is een kwestie van gedurende de volledige teelt voldoende bloeiende mannelijke bloemen in het gewas te hebben.
De bolcourgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm en is verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel. De courgette behoort, net als de kalebas, pompoen, patisson en spaghettipompoen, tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L.
Voeding. Courgettes groeien eigenlijk op alle grondsoorten, maar zorg wel voor een luchtige bodem waar geen water op blijft staan. Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben. See also: Welke Rum Voor Mojito?
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Je kunt ze afschrikken door anti-slak gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals munt, salie, tijm of knoflook. Creëer een droog oppervlak in je moestuin zonder dat je moestuinplanten een tekort aan water hebben.
Slakken voorkomen in de sla
Wil je de slak weghouden van je sla dan moet je het de glibberige beestjes zo moeilijk mogelijk maken. Barricades zijn daarom een prima optie. Om de sla leg je materiaal waar slakken niet graag overheen kruipen, zoals stro, cacaodoppen, koffiedrab of gemalen schelpen.
Je kunt een hindernis maken tegen slakken rond planten die snel aangevreten worden. Bouw een barrière waar ze niet overheen willen kruipen om deze planten te beschermen. Probeer een rand van 5 cm met koffie (met cafeïne), cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis. Let wel op met cacaodoppen.
Courgetteplanten stellen niet veel eisen aan de grond en groeien op vrijwel iedere bodem. Voor het beste resultaat kun je de courgette bij voorkeur zaaien in biologische moestuingrond met een hoog kaliumgehalte. Door de grote bladeren kunnen courgetteplanten bij warm weer erg veel water verdampen.
Blad snijden.
Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo'n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot.
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.