Eerst longeren met enkele longe, daarna met dubbele longe.Wanneer dat goed gaat kan er verder gegaan worden met achter het paard lopen, sturen en leren stoppen. Met een autoband werken om het paard te laten wennen aan dingen achter zich is een optie maar brengt veel risico's met zich mee.
Je minipaard of shetlander leert je stem herkennen en de stemcommando's gehoorzamen. Lange lijnen werk is tevens een goede voorbereiding op het beleren voor de wagen.
Een weide voor twee kleine pony's moet minstens 1.000 m2 groot zijn. Voor paarden is meer ruimte nodig. Een vuistregel is dat vier paarden een jaar kunnen leven op 1 hectare (= 10.000 m2).
– De Shetlander is in verhouding de sterkste pony van de wereld. Een grote Shet kan wel een ruitertje van 45 kilo dragen en iets trekken van twee keer zijn eigen gewicht.
Voor alle minipaarden, shetlanders, pony's en paarden geldt één belangrijke regel: Het zijn kudde dieren! Ze horen dan ook nooit en te nimmer alleen te staan, maar altijd met tenminste één soortgenootje. Een soortgenoot houdt in een paard of pony en geen ezel, geit of schaap.
Een Shetlander weegt ongeveer 200 - 250 kg en heeft circa 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Als de pony 24 uur per dag op stal staat dan zou hij ongeveer 3 - 4 kg hooi per dag nodig hebben om in de basisbehoefte te voorzien.
Vrije beweging, sociaal contact en gezond voer:
Wanneer je rekening houdt met de basisbehoeften van je paard heeft je paard alles wat zij/hij nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken. Naast de leeftijd is het ook belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van het paard.
De shetlander komt van de Shetland eilanden in Schotland, wat betekent dat ze goed tegen de kou kunnen. Ze kunnen zowel in de zomer als in de winter buiten blijven, zorg wel voor een overdekt stukje zodat ze af en toe kunnen schuilen. In de zomermaanden hebben de shetlanders genoeg aan alleen gras.
Hoe vaak moet een paard bekapt worden? De gemiddelde cyclus zit op iedere 6 weken, maar er zijn ook dieren die iedere 4 weken bekapt moeten worden.
Krachtvoer is taboe. Een Shetlander heeft niet meer nodig dan langstengelig gras en/of hooi, en ook dan is het nog oppassen dat dit sobere dier niet teveel binnen krijgt. Een Shetlander heeft snel last van voedinggerelateerde gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en hoefbevangenheid.
Water is belangrijk voor het transport in het lichaam, vertering en de tempratuur regulatie. Een volwassen paard/pony heeft ongeveer een basisbehoefte van 3-5 liter per 100 kg lichaamsgewicht.
Houd je shetlander of minipaard koel met een zomerdeken
Jouw shetlander of minipaard is afhankelijk van wat jij voor ze doet. Bij hoge temperaturen is het dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat je paardje lekker in de schaduw kan staan.
Eigenlijk bestaan er maar heel weinig echte moeilijke paarden. Meestal is er in een vroeg stadium iets mis gegaan, door de de mens meestal. Het paard is verkeerd beleerd, op een verkeerde manier en te snel zadelmak gemaakt, en vaak ook niet echt ingereden. Echt inrijden van een paard kost tussen de 500-800 uur!
Om het paard te laten wennen aan training en een ruiter op zijn rug is het belangrijk in het begin 4 tot 6 keer per week korte trainingen van ongeveer 20 minuten te houden. Dit betekent vaak trainen met een lage intensiteit.
Naast deze dutjes heeft een paard in een etmaal zeker 5 uur diepe slaap nodig, waarbij hij plat ligt om zijn lichaam echt goed te ontspannen. Ook dit wordt verdeeld over korte periodes van 10 tot 30 minuten. Als een paard te weinig van deze diepe slaapmomenten heeft, is dat slecht voor zijn gezondheid.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen, muren, hekken en grond eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
Wat betekenen de hoofdbewegingen van een paard? Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek.
Je paard heeft behoefte aan aanvullende aminozuren!” Doffe vacht, beperkte spieropbouw, slechte hoeven, huidproblemen; zomaar een aantal signalen dat je paard een tekort aan aminozuren kan hebben. Terwijl je paard goed eet, voldoende hooi krijgt en goed wordt getraind.
Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven. Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.