Helleborus groeit het best op een licht beschaduwde plaats, onder bomen of heesters. Kalkrijke grond, kleigrond bijvoorbeeld, is ideaal. Meng compost of bladaarde door de grond, en sluit af met een handje kalk. Plant ze niet te diep, zorg dat de bloemknoppen boven de grond blijven.
De Helleborus wordt ongeveer 20 tot 30 centimeter hoog. De bloemen verkleuren uiteindelijk naar een roze/paarse kleur. De Kerstroos staat het best op een plekje met halfzon en in grond met lekker veel kalk!
Zet Helleborus in vruchtbare grond; met voldoende humus, bladaarde bijvoorbeeld, en voeg eventueel wat kalk toe. Een plekje in de halfschaduw is ideaal.
Helleborus verzorgen
Alleen Helleborus argutifolius kan volle zon verdragen. Als bemesting gebruik je het best organische meststof zoals beendermeel, koemest of een andere samengestelde meststof van bijvoorbeeld Ecostyle. De beste tijd om te bemesten is het vroege voorjaar (maart/april) en in het najaar (okt/nov).
Veel planten en bloemen bloeien vooral op in het voorjaar en de zomer en zien er in de winter, maar kaal uit. De Helleborus, ofwel kerstroos, lenteroos, wrangwortel of nieskruid, is een plant die juist in de wintermaanden heel lang bloeit.
Knip van Helleborus orientalis het verwelkte blad af, zodra de bloemen 15cm hoog staan, dan geniet je nog meer van de fascinerende kleuren. Knip de uitgebloeide bloemen in de lente af, dan verliest de plant geen energie in het vormen van zaden.
ð§ Begieten en verzorgen. Geef regelmatig water zodat de plant niet uitdroogt. Wanneer de bladeren slap worden, is het hoog tijd om de helleborus water te geven. Bij vriesweer is het vanzelfsprekend niet nodig om water te geven.
De stengels worden slap en het lijkt alsof de plant het niet gaat redden. Echter schijn bedriegt, want dit is juist een manier om de vorst goed te doorstaan. Je zult zien dat de plant weer mooi rechtop gaat staan, zodra de ergste vorst voorbij is. Je hoeft dus eigenlijk helemaal niets te doen!
De wijsverspreide naam nieskruid heeft te maken met het feit dat fijngewreven plantendelen de neus prikkelen. Het is de protoanemonine in de Helleborus die het slijmvlies in de neus irriteert. Van die eigenschap maakte men vroeger gebruik om boze geesten en ziekten ´uit te niezen´.
Dit kan ook met de Helleborus Niger. Het beste kunt u de bloem dan afknippen vlak voordat deze open gaat. Zo heeft u hier het langste plezier van in de vaas. De 'gewone' Helleborus Niger bloeit van eind januari tot aan maart.
Letterlijk vertaald, betekent helleborus zoiets als "dodelijk voedsel". Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig. Daarom moet u uw handen wassen nadat u deze planten hebt aangeraakt of, beter nog, handschoenen dragen wanneer u ze moet vastpakken.
De Helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.
Alle vroegbloeiende soorten Helleborus combineren uitstekend met leverbloempjes (Hepatica), schuimbloemen (Tiarella), longkruid (Pulmonaria) en vroege bolgewasjes.
Helleborus orientalis-hybride/Helleborus niger snoeien. Lelijke, maar ook beschadigde bladeren kunnen eind januari / begin februari helemaal tot aan de grond toe worden afgeknipt. Als het vriest in deze periode stel je de knipbeurt even uit. Zo rond april gaan de planten weer nieuwe, frisse bladeren produceren.
Voor de Helleborusplanten is vorst geen probleem. Maar hun bloemstengels hebben het er maar lastig mee. Tot -4 is er niet zoveel aan de hand, maar bij strengere vorst verslappen de stelen en buigen ze om te voorkomen dat ze barsten.
U kunt de Helleborus niger het hele jaar planten, zolang het niet vriest. Plant de kerstroos in vochtige grond op een zonnig plekje. De plant kan goed tegen vorst, maar als er strenge vorst is, kunt u hem beter afdekken om schade aan de bloemknoppen te voorkomen. De roos vraagt verder weinig aandacht.
Helleborus staat bekend als een schaduwplant maar dat is niet helemaal juist. Ze tolereren schaduw maar staan liefst niet al te donker. Als ze wat zonniger staan staan ze ook droog en dat is bevorderlijk voor hun gezondheid.
Het is en blijft een tuinplant die een koele plek nodig heeft. Liefst van al staat de Helleborus in de volle grond maar je kan hem wel degelijk in een sierpot (of bloembak) plaatsen als je rekening houdt met volgende tips: zorg steeds voor een koele plek, liefst in de buitenlucht.
Helleborus kan vermeerderd worden door zaad, deling of weefselkweek. Stekken is niet mogelijk. Omdat het delen van planten heel traag gaat, zijn zaad en weefselkweek de enige manier om Helleborus op grote schaal te vermeerderen.
De hoogte van deze wintergroene plant bedraagt tussen de 20 en 30 cm. Helleborus niger staat niet te boek als een gemakkelijke tuinplant omdat de plant best veel eisen aan de standplaats stelt. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd.
Welke vaste planten kun je scheuren? Alle vaste planten die in een polvorm groeien kun je scheuren. Bekende voorbeelden zijn Hosta, Veronicastrum (Ereprijs) , Helleborus, Delphinium (Ridderspoor), Phlox, Rudbeckia, Geranium en Vrouwenmantel.
Scheuren kan bij Helleborus in het vroege voorjaar of in het najaar. Planten kunnen alleen worden gescheurd wanneer ze geen centrale, doorgaande steel of stam hebben. Dat heet met een mooi woord acaulescent. Is de Helleborus wel stamvormend (caulescent) dan is scheuren geen optie.
Helleborus is te mooi om alleen maar buiten te laten staan. Pluk een paar Helleborus-bloemen om er ook binnen van te genieten. Binnen is de bloem pas echt goed te bewonderen. De bloeitijd wisselt per jaar en ligt tussen januari en april.