De kookzone linksvoor, met het 'P' symbool, is voorzien van een 'Power Boost' functie. Met deze functie kookt u gedurende een korte tijd - maximaal 5 minuten - met extra groot vermogen. De kookzone schakelt na die tijd automatisch terug naar stand 9.
Je kunt niet sudderen op inductie
Het voedsel in de pan 'weet' niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.
De meeste inductiekookplaten hebben een afbeelding van een hangslot op het bedieningspaneel. Met deze knop schakel je het kinderslot in of uit.
Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.
Krassen of een beschadiging die op inductie kookplaat zitten zijn eigenlijk niet meer te herstellen. Wees dus zeer voorzichtig als u op inductie gaat koken en vermijd bijvoorbeeld het schuiven van pannen ! Er zijn fabrikanten (zoals Siemens en AEG) die zeggen dat je krassen op de inductie kookplaat kunt verwijderen.
Koken op inductie is tegenwoordig de populairste vorm van elektrisch koken. Dat is logisch want koken op inductie is zeer efficiënt, veilig en energiezuinig. Bij inductie koken vindt er verhitting plaats doordat er spoelen in, of eigenlijk onder, de plaat zijn verwerkt die een magnetisch veld in werking laten treden.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
De melding L op jouw kookplaat duidt aan dat het kinderslot actief is. De procedure voor het uitschakelen van het kinderslot verschilt van model tot model.
Dus, als uw inductiekookplaat plotseling uitgaat en niet aan gaat, controleer eerst of er geen stroomstoring is. Wanneer de stroom terugkeert, ontkoppel uw apparaat voor ten minste 10 minuten. Wanneer u het weer aanzet, het zal resetten, en werk goed.
Knipperende vermogensstand
Wanneer de vermogensstand van een kookzone knippert, is er iets mis met de pan. Er zijn verschillende mogelijkheden. Controleer eerst of de pan goed op de kookzone staat. Wanneer deze half op de kookzone staat, herkent de kookplaat niet altijd de pan.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Op je gasfornuis kun je stoofschotels op een laag pitje zetten met een sudderplaatje. Kies daarvoor een kleine gaspit. Door op de pit een sudderplaatje te leggen en de pan daarop te zetten, wordt de hitte van de vlam beter verdeeld en wordt aanbakken of te snel garen voorkomen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Het spiraal symbool op de pan (inductie teken) geeft natuurlijk uitsluitsel. Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement en instabiliteit op de kookplaat) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem, hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Inductie kookplaten verbruiken veel energie en kunnen daarom speciale aansluiting nodig hebben. Het vermogen van vrijstaande inductie kookplaten varieert van 1800 tot 3500 watt zodat deze op een enkele groep kunnen worden aangesloten. Het opgegeven vermogen is het vermogen van alle kookzones bij elkaar opgeteld.
LET OP: De MoreCore inductie beschermingsmat is niet geschikt voor elektrisch koken, de oven en dient niet in de magnetron geplaatst te worden. Ook is de boosterfunctie van de kookplaat niet geschikt, omdat dan de temperatuur van 240 graden Celsius overschreden kan worden.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.