In Android open je de app 'Instellingen'. Tik op 'Opslagruimte' en op 'Ruimte vrijmaken' om aanbevelingen te ontvangen. Op een Samsung-smartphone werkt dit anders. Daar maak je extra ruimte vrij met de functie 'Apparaat-onderhoud'.
Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen. Hier kun je meteen opschonen en dubbele bestanden verwijderen.
De opslagslurpers staan bovenaan. Apps als Whatsapp, Messenger en Facebook bewaren veel documenten en gegevens, wat men ook wel cache noemt. Door de app te verwijderen en opnieuw te installeren, verwijder je alle cache. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkele apps in hun geheel te verwijderen.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Op een smartphone is er altijd intern geheugen aanwezig, hierop staat het besturingssysteem Android en worden standaard allerlei zaken opgeslagen zoals app-data, foto's en downloads. Daarnaast hebben bepaalde smartphones nog de mogelijkheid om gebruik te maken van een microSD-kaart.
WhatsApp opruimen met deze nieuwe feature
De nieuwe functie, die je ziet bij 'WhatsApp > Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag beheren' verzamelt grote bestanden die vaak zijn doorgestuurd en je dus kan verwijderen.
Foto's en video's nemen meer geheugen in beslag dan je denkt. Ga daarom eens met een kritische blik door je foto's en video's. Afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn en hoeveel je verwijdert, kun je hier zo enkele honderden MB's tot GB's mee vrijmaken.
Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone.
Je kunt je beschikbare opslagruimte checken via de Google One-app. op je Android-telefoon of -tablet. Tik onderaan op Opslag. Onder 'Gebruikte opslag' zie je hoeveel opslag elk Google-product gebruikt.
WhatsApp heeft geen ingebouwde prullenbak, zoals je bijvoorbeeld op een computer wél hebt. Dit betekent dus ook dat er geen mogelijkheid is om individuele verwijderde chats terug te halen.
WhatsApp-opslag in Android
Open WhatsApp. Tik op de drie puntjes > Instellingen. Tik op Opslag en data. Tik op Opslag beheren.
Open het Configuratiescherm in Windows en klik achtereenvolgens op Programma's en op Programma's en onderdelen. Er verschijnt een overzicht van alle programma's die op de computer zijn geïnstalleerd. Neem de lijst door en stel uzelf bij elk programma de vraag of u het *echt* nodig hebt.
Heb je een app verwijderd die je zonder account gebruikt, zoals een game? Dan is simpelweg verwijderen voldoende. Alle bestanden worden nu van je toestel gehaald en er blijft niks achter. Wanneer je je telefoon aan de computer koppelt kun je nog wel mapjes van de verwijderde app tegenkomen, maar deze zijn leeg.
Wat neemt veel ruimte in beslag? Als u uw opslag aan het bekijken bent, kunt u ook kijken naar welke apps veel ruimte innemen en welke minder. Meestal zijn games grote apps. Maar ook sociale media apps als Facebook en Instagram nemen veel ruimte in beslag.
“Opslagruimte bijna vol.” Dit is een melding die je liever niet op je telefoon ziet, maar na verloop van tijd toch op je scherm tevoorschijn komt. Dan is het hoog tijd om de bezem door je telefoongeheugen te halen.
Belangrijk: Als je de fabrieksinstellingen terugzet, worden alle gegevens op de telefoon gewist. Als je je gegevens wilt herstellen nadat je de telefoon hebt gereset, moet je beveiligingsinformatie opgeven.