Boktor kan je herkennen aan de kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen en het begin van een heel gangenstelsel in het hout. Deze gaatjes zijn ovaalvormig en enkele millimeters groot. De gaatjes zie je pas als de larve van de boktor voldoende hout hebben gegeten om een volwassen boktor te worden.
Kan boktor terugkomen? Boktor kan altijd terugkomen, zeker als er in je woning of bedrijfspand nog onbewerkt hout aanwezig is.
De boktor zelf kan weinig kwaad en zal geen of nauwelijks schade aanrichten. Wel kan de boktor bacteriën met zich mee naar binnen nemen, die voor gezondheidsrisico's zorgen. Het is met name de larve van de boktor, vaak houtworm genoemd, die voor de schade aan uw woning zorgt.
De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel vier tot vijf jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller.
Smeer het hout in met petroleum
De meeste bestrijdingsmiddelen tegen boktor zijn op basis van petroleum, omdat boktor hier niet tegen kan. Smeer het aangetaste hout door boktor in met petroleum en de boktor die aan de oppervlakte van het hout zitten gaan dood.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.
Volwassen boktorren gaan op zoek naar hout om hun eitjes in te kunnen leggen. Ze doen dit in alle mogelijke scheuren en gaatjes. Vervolgens legt een boktorwijfje ongeveer 200 eitjes in deze openingen. De uitgekomen larven banen zich al etend een weg door het hout en creëren zo een gangenstelsel.
Het beestje brengt namelijk alleen schade toe aan het hout. Voor het hout is de boktor dus gevaarlijk. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat het beestje bij ze in de buurt komt of misschien bijt.
Welk geluid maakt boktor? Met 'boktor geluid' bedoelen we het geluid dat de larven maken als ze in hout zitten. Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.
De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.
De larven van de vrouwelijke houtworm van de gewone houtwormkevers boren willekeurige tunnels in het hout. In 1,5 – 3 jaar zijn de larven volgroeid en gereed om uit te vliegen. De tunnels die door de gewone houtwormkever gegraven worden zijn te herkennen aan het formaat.
De meest voorkomende manier waarop houtworm zich verspreidt is door de larven. Deze beestjes knagen zich jarenlang door houten constructies en kunnen in houten meubels verschuilen. Ze tasten langzaam het hout aan en verspreiden zich op deze manier naar andere houten delen.
Nee. Eenmaal volwassen hebben houtaantastende kevers maar één taak en dat is zich voortplanten en eitjes in hout afzetten. Niets meer en niets minder.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van de houtwormkever of voor de larven van de boktor. Er zijn meerdere soorten houtwormkevers: Gewone houtwormkever. Grote houtwormkever.
Leefwijze. Kort na de paring legt het wijfje ca. 200 eitjes in naden en spleten van het hout of in oude gangen nabij uitvliegopeningen. De larven, die na 1 à 2 weken uitkomen, boren zich in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op; naarmate ze ouder worden, trekken ze dieper het hout in.
De meeste boktorren eten als volwassen kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel; geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten in volwassen staat zelfs helemaal niets meer, en richten zich volledig op de voortplanting. De eieren worden een voor een onder boomschors afgezet.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Hout is een duurzaam materiaal dat geschikt is voor een veelheid aan toepassingen. Omdat het van biologische oorsprong is, kan het echter onder bepaalde condities worden aangetast door schimmels, insecten, mariene boorders en bacteriën. Niet elke houtsoort is even gevoelig voor houtaantasting.
Bij een plaag van meeltorren kunt u gebruik maken van spuitbus tegen insecten, een zogenaamde insecticiden spuitbus. U kunt dan de naden en kieren waar ze langs komen behandelen. Pas wel goed op indien er kinderen en huisdieren rondlopen, insecticiden zijn schadelijk voor mens, dier en milieu.
In de meeste gevallen vergoeden verzekeraars niet de kosten voor het bestrijden van houtworm. (Verzekeraars dekken helaas maar zelden de schade aangericht door ongedierte.) Wellicht maakt dit het op voorhand minder interessant om de houtworm te laten bestrijden.
Hoe ziet de boktor eruit? Huisboktorren worden 1 tot 2,5 cm lang en zijn bruinzwart van kleur. Ze zijn te herkennen aan lange voelsprieten en twee grijzige vlekken te zien op de rugschilden. Mannetjes zijn veel kleiner dan vrouwtjes.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.