In een zak borrelnoten zit vaak 300 gram. Je krijgt dus snel veel calorieën binnen. Bovendien zijn borrelnoten erg zout en bevatten de pinda's veel verzadigd vet (slecht voor hart en bloedvaten).
De winnaar is…
De pinda, want deze snack is lekker én gezond. Met af en toe een handje chips is ook niets mis, zeker niet als je kijkt naar duurzaamheid.
Een borrelnootje is eigenlijk een nootje in een jasje van deeg: een krokant laagje. Dat laagje wordt gemaakt van meel, suiker, smaakvloeistof en kruiden.
Er zit 8,2 gram vet in 1 handje (25 gram) borrelnootjes, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Chips heeft een vetpercentage van bijna 40%. Neem geen kroepoek of tortillachips als alternatief, maar kies popcorn. Van nature geen suikers, een laag vetpercentage (3,6%) en een bron van vezels, vitamine B1, B2 en mineralen. Naturel heeft popcorn bijna geen smaak.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
De term "borrelnootje" werd in 1961 al gebruikt voor de macadamianoot. Als merknaam werd Borrelnootje rond 1970 vervolgens geïntroduceerd door Calvé. In 1996 verkocht Calvé de naam en het recept aan zoutjesfabrikant Duyvis. Sindsdien mag alleen Duyvis deze nootjes onder de naam "borrelnootjes" verkopen.
Een portie borrelnootjes, gem. komt overeen met 100 gram.
De normale reep weegt 51 gram, waarvan 35,8 gram koolhydraten, 8,5 gram vet (4,2 gram verzadigd) en 2,1 gram eiwitten.
Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken. Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Australië is nog steeds de grootste exporteur van de macadamianoot gevolgd door Hawaï en Zuid-Afrika. De macadamianoot is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter voor nodig.
Waar komen de borrelnoten vandaan? In Indonesië zijn ze een bekende snack. De eerste Hollandse borrelnoten komen uit de keuken van de familie Go. Meneer Frans Go begint in 1954 een familiebedrijf in Indonesische specialiteiten, zoals gado gado en kroepoek, vanuit de garage van zijn huis in Naarden.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Hart- en vaatziekten.
1. Kruiden en specerijen. Om de eventuele flauwheid die je ervaart door minder zout te eten te compenseren, kun je wat extra kruiden of specerijen toevoegen. Goede smaakmakers zijn bijvoorbeeld: peper, knoflook, basilicum, thijm, rozemarijn, oregano, chilipeper, paprikapoeder en koriander.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.