Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
Dan adviseren wij u om het stokbrood in een dichte plastic zak bewaren. In deze zak kunt u het stokbrood ca. 2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen). Wanneer u het stokbrood gaat gebruiken, moeten het voor gebruik eventjes in de oven voor een lekkere krokante korst.
Stokbrood-truc
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Maar er bestaat ook een simpele truc om hard brood weer zacht te maken. Warm een oven op tot 200 graden. Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Leg de sneetjes op een bord en zet dit in de magnetron. Zorg ervoor dat de sneetjes niet overlappen. Zet de magnetron 10 tot 15 seconden aan. Laat het brood vooral niet te lang in de magnetron liggen; als het niet ontdooid is, kun je de magnetron altijd nog een paar seconden aanzetten.
Snijd het brood in tweeën en wikkel het in huishoudfolie. Doe het stokbrood in luchtdichte diepvrieszakjes. Label de verpakking en doe het in de diepvries bij -18°C. Maximaal 8 maanden in de diepvries bewaren.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Bevroren brood ontdooien kan niet makkelijker: haal het uit de vriezer en wacht tot het op kamertemperatuur is gekomen. Als je een heel brood wil ontdooien, kun je het in de zak laten. Na ongeveer drie tot vier uur zal het ontdooid zijn. Wil je niet zo lang wachten?
Om het midden van het brood is een klein wit papiertje gewikkeld, dat enkel dient om het brood daar vast te houden. Broodzakken zijn eigenlijk alleen voor toeristen bedoeld en de echte Fransen beperken zich tot dat witte papiertje.
Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van je oven nog belangrijker.
De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koeling omdat het vocht dan uit de broodjes gaat. Daar worden ze droger van. Doordat je ze in het plastic bewaart worden de korsten wat zachter.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Krokante broodjes, pistolets en stokbrood moet je uit de zak bewaren op een droge plaats! Nog een goede truc: oude broodjes kun je een tweede leven geven. Maak ze nat onder de kraan en stop ze een paar minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden!
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van ouder brood neemt overigens niet af.
Hoe kun je brood het best ontdooien? Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron.
Vul de stokbroden met het gehaktmengsel en leg ze in een ovenschaal. Strooi de kaas erover en plaats de stokbroden voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Ps. Als je ze in wilt vriezen doe ze dan maar 10 minuten in de oven, zodat ze de volgende keer niet zwart worden.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Taaie korst
* Te lang in het blik gebleven na het bakken. * Onvoldoende baktijd. * Te veel stoom in de oven. * Te korte procestijd.
Ik bak ook in een combi oven, maar broden worden altijd gaar. ik bak verschillend soms op 175 of 200 en soms 225 en dan bv 35 tot 40 min en soms wat hoger.