edit: Het lijkt erop, dat ze de mast “delen”, Vodafone op 30 meter en KPN op 36 en 38 meter hoog.
Alle regels voor het plaatsen van antennes staan in het Nationaal Antennebeleid. Voor antennes hoger dan 5 meter is toestemming van de gemeente nodig. Voor kleinere antennes meestal niet.
Je ziet ze overal, zendmasten van zo'n 30 tot 40 meter hoog met witte antennes erin. Of witte antennes op daken van gebouwen. Deze antennes zijn onderdeel van het landelijke 2G, 3G, 4G en 5G netwerk.
Ter vergelijking: KPN heeft momenteel rond de 5000 locaties waar zendmasten 2G, 3G en 4G hebben, dus het gaat om meer dan de helft van de zendmastlocaties in Nederland. KPN hanteert daarbij een strategie om de masten per regio om te bouwen en daarbij begon de provider in de Randstad en in Noord-Brabant.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties.
In steden worden straks vooral 3,5GHz 5G-masten geplaatst. Deze band is sneller dan de laagste frequentie, maar heeft een bereik van enkele tientallen meters. De snelste 26GHz-frequentie ga je straks alleen in huizen tegenkomen: het bereik is slechts enkele meters.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Vuistregel maximaal 3 kilometer. Het bereik van een GSM mast in een buitengebied is gemiddeld 5 kilometer. Hoe verder de locatie van de mast is verwijderd hoe lager de signaalsterkte en hoe meer vermogen het modem van een locatie moet gebruiken om een goede verbinding tot stand te brengen.
KPN heeft zowel het snelste netwerk als de beste dekking van alle mobiele providers van Nederland. Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse sneltest van onderzoeker Ookla. T-Mobile won de vorige drie edities de snelheidstest, maar blijkt nu ingehaald te zijn door KPN.
De Gerbrandytoren, ook bekend als Zendmast Lopik, is met 372 meter de hoogste constructie van Nederland. Het is een van de belangrijkste zendmasten van Nederland voor FM-radio, televisie en alarmeringen van hulpdiensten.
Antennes tot 5 meter hoogte (inclusief drager) mogen geplaatst worden zonder omgevingsvergunning. Voorwaarde bij een gebouw is dat de antenne op minimaal 9 meter hoogte geplaatst wordt.
De Gerbrandytoren (ook wel bekend als de toren van Lopik ín IJsselstein) is met 367 meter de hoogste constructie die we in Nederland hebben. Hij wordt gebruikt om FM-radio golven en televisiesignalen uit te zenden.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Maar we denken dat de kans héél klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn.
De televisiezender werd op 24 november 1959 in gebruik genomen. De toren werd op 10 mei 1960 geopend door de Drentse commissaris van de Koningin Jaap Cramer. De constructie van gewapend beton en staal is met 303 meter de hoogste in Noord-Nederland.
Welke smartphone heeft de sterkste antenne? De Huawei P20 Pro heeft met enige afstand de beste ontvangst en kan bovendien een 4g-signaal oppikken op plekken waar andere telefoons dat niet kunnen. De iPhone X is duidelijk het toestel van deze vijf met de minste ontvangst.
Het aantal zendmasten met 5G was in december 8105, terwijl er in Nederland in totaal 15.747 zendmasten te vinden zijn, zegt het Antennebureau. Die overheidsinstantie publiceert elke maand een overzicht van zendmasten in Nederland.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.