Sinds 30 december 2017 vormen de verkavelingsvoorschriften van een verkaveling ouder dan 15 jaar niet langer een weigeringsgrond bij aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen. Dit betekent concreet dat er geen afwijking moet gevraagd worden van deze voorschriften, noch dat deze verkaveling bijgesteld moet worden.
Binnen welke termijn moet je de verkavelingsvergunning uitvoeren? De verkavelingsvergunning zonder wegen vervalt: Als niet binnen de 5 jaar 1/3 van de kavels verkocht of verhuurd is voor meer dan 9 jaar. Als niet binnen de 10 jaar 2/3 van de kavels verkocht of verhuurd is voor meer dan 9 jaar.
Sinds de jaren 2000 zijn er ruimtelijk structuurplannen (rsp) en ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) opgesteld. Sindsdien worden er geen nieuwe bpa's meer gemaakt. De bestaande bpa's blijven echter geldig tot de gemeente een RUP opstelt ter vervanging van (delen van) het bpa in kwestie.
Sommige oudere verkavelingen kunnen vervallen zijn. Indien u bijvoorbeeld een perceel grond zou aankopen in landbouwgebied binnen een oude, maar vervallen verkaveling, is de kans groot dat u een terrein dreigt aan te kopen waar u nooit een huis op mag bouwen…
Landmeter-expert - verkaveling. In gewone taal betekent dit dat een verkavelingsvergunning is vereist wanneer een eigenaar zijn terrein wenst op te splitsen met de bedoeling delen ervan te bestemmen voor woningbouw. De eigenaar kan zonder verkavelingvergunning de nieuwe percelen niet verkopen als bouwgrond.
Vrijwel alle indelingen onderscheiden twee grondvormen, namelijk de blokverkaveling en de strookverkaveling. Daarnaast kan er sprake zijn van mengvormen, zoals blok-strookverkaveling of miedenverkaveling, esverkaveling en Gewannflur.
Hoeveel bedragen de verkavelingskosten? Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro.
Verkavelingsvoorschriften vormden tot 30 december 2017 een weigeringsgrond voor vergunningsaanvragen. Voortaan is dat enkel nog zo in verkavelingen jonger dan 15 jaar. Dit betekent niet dat de verkavelingsvoorschriften van verkavelingen, ouder dan 15 jaar, “verdwijnen”. Ze verliezen echter hun dwingend karakter.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Voor het splitsen van een grond in minstens 2 loten om minstens één van die loten te verkopen als bouwgrond is een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
In de geoloketten gewestplan, ruimtelijke uitvoeringsplannen en algemene en bijzondere plannen van aanleg kan u informatie terugvinden omtrent bestemmingen en voorschriften die in het kader van ruimtelijke ordening voor een bepaald gebied of perceel van toepassing zijn.
WAT IS EEN VERKAVELINGSWIJZIGING? Bij een verkavelingswijziging wordt een aanvraag ingediend bij het digitaal omgevingsloket voor het aanbrengen van wijzigingen aan de bestaande goedgekeurde verkavelingsvergunning (omgevingsvergunning).
Een bouwvergunning vervalt enkel wanneer de woning niet op tijd klaar is of wanneer er niet op tijd aan werd begonnen. Wanneer een woning eenmaal staat, is de bouwvergunning eeuwig en definitief.
Een omgevingsvergunning (ook wel bouwvergunning genoemd) is onbeperkt geldig. In de wet staat wel dat de gemeente de mogelijkheid heeft om 26 weken na afgifte van de omgevingsvergunning de vergunning in te trekken.
Een exploitatievergunning horecabedrijf is 3 of 5 jaar geldig. Daarna moet u deze verlengen. U krijgt 3 maanden voordat uw vergunning afloopt, van het stadsdeel een vooraf ingevuld formulier met daarop de gegevens die van u bekend zijn.
Je krijgt een financiële vergoeding voor honderd procent van jouw bouwgrond. Je perceel wordt ingeruild voor een ander stuk bouwgrond waarop je wél mag bouwen. Je wordt gecompenseerd met zogenaamde 'ontwikkelingsrechten', die je dan kunt verkopen aan iemand die zijn grond wel mag bebouwen.
Wilt u een grond (al dan niet bebouwd) splitsen in minstens 2 loten om minstens één van de onbebouwde loten te verkopen als bouwgrond? Dan hebt u een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
Die bouwverplichting vind je bijvoorbeeld bij eventuele verkavelingsvoorwaarden. Vraag dat alleszins na bij de verkoper en laat hem expliciet in de compromis en notariële akte bevestigen of er zulke verplichting bestaat. Vraag je notaris nazicht te doen en doe ook zelf navraag op de dienst Stedenbouw.
De verkavelingsakte wordt eerst verleden na overlegging van een attest van het college van burgemeester en schepenen, waaruit blijkt dat, voor de volledige verkaveling of voor de betrokken verkavelingsfase, het geheel van de lasten uitgevoerd is of gewaarborgd is.
Verval van de volledige omgevingsvergunning
De termijn van 2 jaar kan op verzoek van de vergunninghouder met twee jaar verlengd worden als die kan aantonen dat de niet-verwezenlijking het gevolg is van een oorzaak die niet kan worden toegerekend aan de vergunninghouder.
De wet biedt de mogelijkheid om de omgevingsvergunning in plaats van deze in zijn totaliteit te weigeren op verzoek van de aanvrager gedeeltelijk te verlenen, dus te verlenen voor de activiteiten waarvoor zij niet behoeft te worden geweigerd.
Iedere gemeente beslist zelf over haar regelgeving omtrent het verkavelen en splitsen van gronden. Het is dus belangrijk om zelf steeds bij de gemeente na te gaan welke vereisten worden gesteld.
Er is dus geen vast bedrag te noemen, gezien de werkelijke kosten van een verkaveling variëren van geval tot geval, maar doorgaans gaat het om een bedrag van om en bij de 250 euro per lot (bouwgrond).