Vurenhout is zeker geschikt voor buiten. Het is wel noodzakelijk om goed te kijken waarvoor je het tuinhout gaat gebruiken en wordt het aangeraden om het tuinhout goed te behandelen. Vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar.
Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kunt u deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar.
Het krimpen en uiteenzetten van hout
Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Hout is als een spons. Als het droogt dan krimpt het - wordt het nat dan zwelt het. Dat gaat nooit over, uitgewerkt hout bestaat niet. In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte.
Vurenhout is laag duurzaam (duurzaamheidklasse 4) en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren. Zo dringt vocht heel moeilijk door in de houtstructuur, wat de kans op aantasting door zwammen verlaagt.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Grenenhout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Winter: hout krimpt
Als het langdurig vriest en niet regent, kan de luchtvochtigheid dalen. in combinatie met het stoken van de verwarming zorgt dit voor extreem droge lucht. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid en leefklimaat, maar ook voor je houten vloer. Deze kan gaan krimpen, scheuren of schotelen.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Hoewel vurenhout buiten altijd met vocht in contact komt, moet je contact met de grond vermijden. Omdat de bodem meestal vochtig is, zal zelfs geïmpregneerd vurenhout hier op den duur door aangetast worden.
Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is. Vurenhout is vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Een nadeel van dit zachte hout is echter wel dat er vrij snel beschadigingen in komen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan dient te worden.
Zachthout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Bekende soorten naaldhout zijn bijvoorbeeld vuren, grenen, radiata pine en red ceder. Deze naaktzadige bomen houden hun naalden het hele jaar door. Naaldbomen groeien relatief snel, wat resulteert in een minder compacte houtsoort met een lagere dichtheid dan hardhout.
Vuren bevatten, vergeleken met grenen, minder noesten. Ook in de noest vormen zit een verschil. Zo heeft grenenhout vaak vlindervormige noesten en vuren ronde noesten. Grenenhout en vurenhout zijn beide gemakkelijk te bewerken.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Wanneer u geïmpregneerd tuinhout wilt gebruiken, moet u niet alleen kijken naar de koopjes die aangeboden worden. Er dient gekeken te worden naar kwaliteit van het geïmpregneerde hout. Indien het hout niet goed is behandeld, kan het binnen de kortste keren gaan rotten als het buiten wordt gebruikt.
Onbehandeld Douglas hout gaat zo'n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!
Vurenhout is iets duurzamer dan grenenhout, zowel onbehandeld als geïmpregneerd, en is daardoor relatief prijziger. Vaak (en vooral bij buitenwerken) is het onderscheid tussen grenen- en vurenhout op het oog niet gemakkelijk te zien, vooral na een aantal jaren wordt het onderscheid moeilijker te maken.
Vurenhout en grenenhout is wel het meest gebruikt en prijstechnisch het goedkoopst. Als deze houtsoorten geïmpregneerd worden en ze worden geverfd of in de beits gezet kunnen ze erg lang meegaan. Voor blokhutten en tuinhuisjes van eiken, Lariks of Douglas hout betaal meer maar het is dan ook veel duurzamer.
Levensduur van een houten schutting
Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar. Europees hardhout (eik, kastanje): 15 - 20 jaar. Tropisch hardhout (bankirai, azobe e.d.): 20 - 30 jaar.