Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona hebt gehad, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
De herhaalprik is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus en nieuwe varianten hoog te houden. Uw vaccinatiebewijs is binnen Europa 270 dagen na de laatste prik uit de basisserie geldig. De herhaalprik heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.
Op dit moment weten we dat de bescherming van de coronavaccins zo'n drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is, maar waarschijnlijk werken de vaccins nog veel langer goed. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar de duur van de werkzaamheid van de vaccins.
Na 3 maanden biedt de boosterprik voldoende extra bescherming. De tijd die tussen de booster en de basisprikken moet zitten, is wat anders dan de 2 weken die tussen de boostervaccinatie en de griepprik moeten zitten.
Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen.
De herhaalprik werkt na 7 dagen. Na de prikken kunt u het virus nog wel krijgen. Maar u wordt er dan niet ziek van of minder ziek. U kunt ook nog steeds andere mensen besmetten.
Uw vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de basisserie (uw eerste prik of prikken). Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.
Bescherming na vaccinatie duurt even
Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg: Het BioNTech/Pfizer-vaccin beschermt vanaf 7 dagen na de tweede prik.Het Novavax vaccin beschermt vanaf 14 dagen na de tweede prik.Het Janssen-vaccin beschermt na 28 dagen.
Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona hebt gehad, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
2 prikken (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Novavax), of. 2 prikken met verschillende vaccins, of. corona gehad en minimaal 1 prik.
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Herstelbewijs 180 dagen geldig
Uw herstelbewijs is 180 dagen na uw positieve coronatest niet meer geldig.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.
De herhaalprik heeft geen zin, je wordt toch ziek.
Je ziet dit ook aan de opnamecijfers van ziekenhuizen. Met een herhaalprik is het risico op ziekenhuisopname kleiner dan bij mensen die alleen de basisserie hebben gehad.” Een hogere leeftijd is trouwens niet het enige risico om ernstig ziek te worden.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Om je certificaat te vernieuwen, druk je in de CovidSafe-app op de knop “Controleer op nieuwe certificaten”.Meld je vervolgens aan via itsme of eHealth. De vernieuwde certificaten met aangepaste geldigheidsduur zullen dan automatisch verschijnen in de app.
Druk op startscherm op 'Controleer op nieuwe certificaten' en meld opnieuw aan of installeer de updates.Als laatste redmiddel kan u proberen de app te verwijderen en opnieuw te installeren.
Statische QR-codes zijn zo lang geldig als je wilt en zullen nooit verlopen. Het enige geval waarin de code kan "verlopen" is als de link wordt gewijzigd of verwijderd, waardoor de code niet meer te scannen is.
Het herstelcertificaat is geldig tot 180 dagen na de staalafname.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent.
De geldigheid van het herstelbewijs wordt 180 dagen. Ook deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast. De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app. Dit kan tot 14 dagen duren.