Over het algemeen zeggen we dat je de eerste 10 dagen na je bevalling écht rust moet nemen. Wandel dan ook niet meer dan 5 minuten achter elkaar. Na een bevalling met een keizersnede kan het echt wel wat langer duren voordat jij weer achter een kinderwagen kan lopen. Schrik dus niet als dat pas na 2 weken is.
Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
Je kan door het wandelen in het begin weer wat meer last krijgen van navloeien en van je bekkenbodem. Het hormoon relaxine zorgt ervoor dat het bindweefsel rondom je gewrichten (pezen, gewrichtsbanden en kapsel) slapper wordt tijdens de zwangerschap.
Vanaf 12 weken na je bevalling mag je, indien je klachtenvrij bent, voorzichtig aan het hardlopen opbouwen. Mocht je na de bevalling twijfelen of je het hardlopen al kunt oppakken, kan een jouw trainer of geregistreerd bekkentherapeut je hier advies over geven.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.
Hoeveel dagen beter niet traplopen na bevalling? De eerste 24 uur na de bevalling is het aan te raden zo weinig mogelijk te staan of lopen en liever niet te douchen. Minstens de eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen.
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.
Op rustige dagen vloei je weinig maar op drukkere dagen (bijvoorbeeld na de eerste keren wandelen), vloei je meer. Dit mag en is normaal. Naar buiten. Richting het einde van de kraamweek of in de eerste dagen daarna zijn de meeste vrouwen eraan toe om een eerste wandeling buiten te maken.
0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.
Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen. Beperk het trap lopen.
Wandelen is veilige activiteit voor zwangeren
Wandelen wordt vaak aangeraden aan zwangeren omdat het een veilige, gematigde activiteit is met relatief weinig kans op blessures.
Na je bevalling wordt vaak geadviseerd om op een ring te gaan zitten, om de pijnlijke onderkant (hechtingen, littekens) te ontlasten. Op een ring geeft echter vaak rek aan je bekkenbodemspieren! En dus pijn. Beter is het om te gaan zitten op een zacht kussentje.
Met een goede ergonomische draagzak kun je lange wandelingen met je kindje maken. Je kindje zit veilig dicht tegen je aan en kan toch alles om zich heen zien. Tips als je met je baby in een draagzak gaat wandelen: Neem regelmatig pauze en haal je kindje dan even uit de draagzak.
Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.
Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af. Dit zeggen we niet voor niets!
Nachtdienst. Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen. Bespreek vooral met je verloskundige hoe je je voelt en of je er klaar voor bent.
Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om te herstellen van een zwangerschap, al kan dit best een tijd duren. Vaak denken vrouwen (of hun omgeving) dat ontzwangeren na een paar maanden wel klaar is, maar het kan gerust een jaar duren voordat je weer helemaal fit en energiek bent.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.
Wandelen: kort na je bevalling is wandelen de ideale work-out! Je traint je bekkenbodem- en buikspieren door op je houding te letten en tegelijkertijd bouw je je conditie terug op. Je zult merken dat je de wandeling geleidelijk moet opbouwen wat betreft afstand en duur.
Het is NIET verstandig om al snel na je bevalling te starten met hardlopen of high impact oefeningen (springen, box jumps etc). Bij dit soort bewegingen is er een verhoging van de buikdruk. De spieren en het bindweefsel moeten sterk genoeg zijn om dit te kunnen opvangen. Wacht hier minimaal 3-6 maanden mee.
Je zult schrikken: de hersteltijd van een bekkenbodem na een vaginale bevalling is namelijk minimaal 6 MAANDEN. Hoe meer schade je hebt gehad aan de bekkenbodem, hoe langer het herstel duurt. Nu is het wel zo dat het meeste herstel in de eerste 6 weken optreedt.
Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf over. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.
Omdat een kraamvrouw de eerste dagen na de bevalling nog zo veel mogelijk in bed zal verblijven, verschonen we het kraambed de eerste dagen elke dag. (Mits deze natuurlijk op juiste hoogte staat). Ook zal het sanitair elke dag worden schoongemaakt om de kans op ontstekingen zo klein mogelijk te houden.