Onthoud de vuistregel: een zevendaagse verwachting kan het weer ruwweg 80 % van de tijd betrouwbaar voorspellen, 90 % voor vijfdaagse verwachtingen. Anderzijds zijn 10-daagse of langere verwachtingen slechts ongeveer 50 % van de tijd correct.
14-dagen verwachtingen kun je eigenlijk niets mee. Op het moment van berekenen, heeft die de grootste kans van uitkomen, maar dat wil niet zeggen dat die kans heel groot is. Zie de weersverwachtingen als handvatten, niet als absolute.
De 14-daagse wordt tweemaal daags aangepast. Het is echter mogelijk dat een gemeentelijke voorspelling niet volledig overeenstemt met de regionale verwachting omdat deze laatste een gemiddeld overzicht van het weer in een regio geeft en omdat de gemeentelijke verwachtingen meer frequent worden ververst.
Cirrus. Cirruswolken bestaan voornamelijk uit ijs en komen voor op 6 tot 12 kilometer hoogte. Ze zien er soms uit als windveren of sluierwolken, zo dun dat ze het zonlicht nog doorlaten. Deze wolken zijn vaak te zien als het (nog) mooi weer is.
Voordat de meteorologen iets kunnen zeggen over het weer dat er komen gaat, doen ze eerst metingen. Zo kunnen ze zien wat voor weer het is op heel veel plaatsen in de hele wereld! Deze metingen doen ze met allemaal meetinstrumenten zoals de thermometer en satellieten.
'We kunnen het weer met een vrij grote betrouwbaarheid één tot vijf dagen vooruit voorspellen. Als we drie dagen vooruitkijken, zitten we aan een betrouwbaarheid van ongeveer 95 procent.
Google, die zijn voorspellingen baseert op de website weather.com, zat er in die negen dagen het dichtst bij qua temperatuur. Gemiddeld genomen zat de app er 0,03 graden naast.
Het is heden mogelijk op kleine schaal het weer te beïnvloeden. Enkele voorbeelden: In de fruitteelt en wijnbouw kan vorstschade worden voorkomen door het produceren van een sterke rookontwikkeling boven het betreffende gebied: hierdoor wordt de warmte-uitstraling van de aardbodem verminderd.
Cumulonimbus (donderwolk)
Een cumulonimbus, ook wel donderwolk genoemd, is meestal een voorbode van onweer. Dit soort wolken zijn verantwoordelijk voor enorme stortbuien waarbij je haast moet maken om ergens te kunnen schuilen.
Dotjes. De 'schaapjes' ontstaan wanneer de luchtvochtigheid toeneemt. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht, dus op deze hoogte raakt de lucht al snel verzadigd en ontstaan (zichtbare) waterdruppeltjes die samenklonteren. Wanneer er ook niet al te veel wind bij staat, vormen zich die kenmerkende dotjes.
iCulture adviseert: Buienradar
De app van Buienradar zit goed in elkaar en laat meteen zien of er een regenwolk aan komt of niet. Met verschillende soorten radars, bijvoorbeeld voor wind, sneeuw, pollen of zon, kun je in één oogopslag zien hoe het met het weer is gesteld.
Op automatische weerstations wordt continue gemeten. De waarnemingen op de KNMI-website worden automatisch elke 10 minuten ververst.
Maar soms is er een kleine afwijking tussen de berekening en de werkelijkheid. Daardoor kan een neerslaggebied vertragen, of juist sneller evolueren, intenser worden of afzwakken. De wolkenband schuift in werkelijkheid soms honderd kilometer verder. In plaats van zonnig en droog weer blijft het dan zwaarbewolkt.
KNMI Weer
De KNMI app komt uit veel tests het beste uit de verf als het om de nauwkeurigheid van de voorspellingen gaat.
Mooiweerdagen in cijfers. Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooiweerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
Voorbeeld: als het neerslagpercentage die dag 10% is, verloopt zo'n dag meestal droog. Bij een neerslagpercentage van 30% is er 'mogelijk' sprake van neerslag.Een neerslagpercentage van 90% betekent 'een zeer grote kans' op neerslag.
▸ Het onweert vaker 's middags of 's avonds. "Dat komt doordat de lucht gedurende de dag vaak opwarmt en het 's ochtends nog niet warm genoeg is om onweer te veroorzaken", zegt de woordvoerder van Weerplaza.
EXPERT: jazeker, door de hoge temperatuur in het bliksemkanaal ontstaat er ozon en sterke elektrische velden kan je waarnemen als mens. Denk maar aan statische elektriciteit als je een dikke wollen trui uittrekt. Dat voel je ook. · Soms hoor je geknetter als het onweert.
Blijf daarom binnen tijdens onweer en doe de volgende dingen: Sluit ramen en deuren. Blijf uit de buurt van elektrische kabels. Ga niet in bad of onder de douche.
Waterdruppels klonteren door toevoeging van zilverjodide sneller samen. Hoe groter de druppels, hoe sneller ze onder invloed van de zwaartekracht als regenbui naar beneden zullen vallen. Cloud seeding heet deze techniek, legt meteorologisch bedrijf WeerOnline uit: wolken zaaien om regenval te stimuleren en reguleren.
Het weer heeft invloed op ons welbevinden en gezondheid. Wie onbeschermd voor UV-straling een dag naar het strand gaat, houdt daaraan vaak pijnlijk rode gevolgen over. Wie veelvuldig onbeschermd in de zon is beschadigd de cellen in de huid dusdanig dat het risico op het ontwikkelen van huidkanker wordt vergroot.
Om het klimaat te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde over 30 jaar van temperatuur, vocht, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag. Dagelijkse en jaarlijkse variaties en hoe vaak extremen voorkomen zijn ook van belang. Voorbeelden van extremen zijn hittegolven en zware regen met wateroverlast of overstromingen.
Informatie van buienradars is over het algemeen best wel goed betrouwbaar, maar 100% wordt zeker niet gehaald. Houd er daarom rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen: vooral als het al buiig weer is.
En hij is gratis! Wereldwijd, Nederland, België en elders, van noord naar zuid,'Weer Radar' is de toepassing van het weer essentieel! Weer app optimized for all phones and TABLETS (Samsung Galaxy, Tab...)