Voedsel. Nader onderzoek naar een goede opdeling in (onder)soorten lijkt geen luxe. Zwarte nachtschade wordt zowel als voedsel (blad en bessen), als voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt, maar is ook giftig.
Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit. Zo is de meest giftige variant 'wolfskers' (belladonna) dodelijk voor mensen als je 10-12 bessen zou eten. De alkaloïden (chemische samenstellingen) in nachtschade groenten zijn de stoffen die voor irritatie en gevaar kunnen zorgen.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Planten uit de nachtschadefamilie produceren de alkaloïde solanine en soms ook capsaïcine, tomatine of nicotine. In hoge concentraties is solanine giftig, maar de soorten die door ons worden gegeten, bevatten daar slechts sporen van. Groenten die hier tot behoren zijn dus veilig om te eten.
Solanine in zwarte nachtschade kan zeer giftig zijn en mogelijk dodelijk. Vergiftigingssymptomen treden pas op na zes tot twaalf uur na inname. Beginsymptomen kunnen zijn koorts, zweten, braken, buikpijn, diarree, verwardheid en sloomheid. De dood volgt door een hartstilstand en het stoppen van de ademhaling.
Nachtschades bevatten ook lectines
Lectines komen vooral voor in granen en peulvruchten, maar ook weer in nachtschadeplanten. Nachtschades bevatten dus twee irriterende stofjes. Ook deze lectines kunnen tot problemen leiden bij mensen met darmproblemen, zoals een lekkende darm en/of auto-immuunziektes.
In deze planten komt de gifstof solanine voor. Dit is een glycoalkaloïde dat bij koken in glucose en saponine uiteenvalt. Bij nachtschade bevatten de zwarte bessen solanine.
Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Vaak wordt er ook gedacht dat champignons onder de nachtschade vallen. Dit is niet zo. Champignons zijn ook geen planten. Het zijn schimmels.
De aardappel hoort tot de familie van de nachtschades. Dat is een heel grote plantenfamilie en de aardappel heeft een paar heel bekende neefjes en nichtjes. Bekende voorbeelden zijn de tomaat, aubergine en paprika.
De neurotoxische stoffen in nachtschade veroorzaken maag-darmklachten (krampen, vochtophoping en diarree), allergieën, eczeem, vitamine- en mineralentekort (ijzer en calcium), overeten, vermoeidheid, na absorptie in de darm hemolyse (afbraak van rode bloedcellen) en stimulatie van het zenuwstelsel gevolgd door ...
Tabak behoort tot de nachtschade-achtigen. De plant valt op door de grote, wollige bladen met lichtroze tot witte bloemen. Alle delen van de plant zijn bedekt met kleverige, korte klierharen die een gele substantie afscheiden die nicotine bevat.
Zwarte nachtschade (solanum nigrum) komt vaak voor in moestuinen en is gek op pas gewoelde grond. Het is hardnekkig onkruid, wat ook nog eens giftig kan zijn. Daarom is het verstandig om zwarte nachtschade meteen te bestrijden wanneer je deze in de tuin aantreft.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen.In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
De alkalöide in nachtschades zou de symptomen van mensen met een auto-immuunziekte kunnen verergeren. Vooral mensen met darmproblemen zouden hier last van hebben. Zij hebben er daarom baat bij om de aardappelen, paprika's en tomaten zo min mogelijk of helemaal niet te eten.
Symptomen van een anafylactische shock zijn onder andere een opgezwollen gezicht en jeuk. Een anafylactische shock kan gelijk of binnen een uur na aanraking met een allergeen ontstaan.
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op eten, zoals een voedselallergie en voedselintolerantie. Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij een allergie of intolerantie. Als je heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel raden we aan om naar de huisarts te gaan.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Courgette is van oorsprong een Zuid-Amerikaans product. Deze vruchtgroente behoort tot de komkommerfamilie en is geen nachtschade. De meest voorkomende kleuren zijn groen en geel.
Zoals je ziet behoren, in tegenstelling wat vaak wordt gedacht, zoete aardappels en courgettes niet tot de nachtschades. Dit geldt ook voor koffie en zwarte peper.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten.
Vergiften kunnen op verschillende manieren werkzaam zijn. Ze kunnen het zuurstoftransport blokkeren (blauwzuur, koolstofmonoxide), of bepaalde zenuwen verlammen door neurotransmitters na te bootsen of juist te blokkeren. Zware metalen kunnen enzymen blokkeren waardoor deze onwerkzaam worden.
De conclusie: groenten en fruit zijn vaak vervuild met hormoongif. Producten met de meeste hormoonverstorende stoffen zijn nectarines, perziken, druiven, courgettes, pruimen en wortels. Voor uit Nederland afkomstige producten zijn kersen, pepers en komkommers de probleemproducten.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.